Poți conduce cu semnele de începător chiar dacă ți-ai luat permisul în urmă cu mai mulți ani?

Poți conduce cu semnele de începător chiar dacă ți-ai luat permisul în urmă cu mai mulți ani?

Legea îi obligă pe toți proaspeții șoferi să poarte timp de 12 luni de la data eliberării permisului, semnele de începător. Însă există și persoane care nu conduc imediat după ce au obținut permisul de conducere și vor să folosească semnele după mai mulți ani în care nu au condus mașina deloc, deci practic sunt începători. Mai jos veți afla dacă ai voie sau nu să le porți după această perioadă de 12 luni.

Mulți șoferi care și-au luat permisul în urmă cu mulți ani nu au condus foarte mult. Aceștia se tem să urce la volan, mai ales că iau în calcul reacțiile celorlalți conducători auto la stângăciile lor. Dar poliția îi anunță că au voie să aplice pe lunetă și parbriz semnele de începători.
O doamnă a apelat la ajutorul polițiștilor. “Am permis de 11 ani, dar în acest timp, eu nu am condus. Acum conduc și aș dori să îmi pun semnele de începător pe mașină. Este o problemă? Dacă iau amendă? Ideea este de a mă proteja pe mine și pe alții în trafic, eu neavând experiență în condus”, le-a scris șoferița pe o pagină de Facebook care aparține unor polițiști și este destinată șoferilor. Cei de acolo i-au răspuns cu amabilitate și au liniștit-o. “Legea nu interzice să aveți montate semnele de începător, după trecerea perioadei de un an de la data obținerii permisului de conducere. Succes!”.

Cei care abia și-au luat permisul sau care nu au experiență trebuie să știe că doar anumite semne sunt conforme. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 195/2002, articolul 149, acestea trebuie să fie reprezentate de un disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 de milimetri. În centrul acestui disc trebuie să se regăsească un semn al exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 de milimetri și diametrul punctului de 10 milimetri.

Întrebarea postată pe pagina de Facebook a stârnit și reacții amuzante. “Dacă nu ați mers cu mașina de 11 ani, puteți merge și cu ITP-ul din ’99 că nu e uzat”, scrie cineva pe pagină: „Eu dacă nu am mai condus de 20 de ani și dacă nu mi-am reînnoit permisul, pot să mai conduc fără semnele de începător”, întreabă în glumă o doamnă cu simțul umorului.