Remedii pentru oboseala cronica

in iad postDistribuie daca iti place

 

Manifestarile oboselii cronice. Oboseala cronica se caracterizeaza printr-o stare de extenuare, care nu poate fi explicata de alte boli si nu dispare dupa o perioada de odihna.In plus, pentru a putea pune un astfel de diagnostic, oboseala excesiva trebuie sa se mentina cel putin sase luni, avand asociate cel putin patru dintre urmatoarele simptome: dificultati legate de memoria de scurta durata, probleme de concentrare, tulburari ale somnului, inclusiv insomnii, stare de extenuare dupa activitati normale care nu pareau dificile pana atunci.

Mai pot aparea dureri de cap, in gat sau musculare si febra mica. Mai mult, oboseala cronica poate duce la depresii si tulburari de anxietate.

Dat fiind ca vorbim de o tulburare complicata, este bine sa nu iti pui un diagnostic singura, ci sa mergi la medic. Acesta iti poate spune cu certitudine daca suferi sau nu de oboseala cronica.

Este important sa stii ca nu s-a descoperit inca un tratament special, dar exista remedii care iti pot ameliora simptomele.

Cauze ale oboselii cronice
Cercetatorii nu au ajuns la concluzii clare cu privire la cauza oboselii cronice, dar au stabilit o serie de factori care au o influenta in acest sens.

Intre acestia se numara anumite infectii virale, sistemul imunitar scazut, dezechilibrari hormonale si ale diverselor glande, presiunea scazuta a sangelui sau stresul.
Schimbari in stilul de viata

Schimbari in stilul de viata

Daca simti ca suferi de oboseala cronica, in primul rand, incearca sa reduci cat mai mult nivelul de stres fizic si psihic la care esti supusa.

Asadar, poti sa mai scazi din numarul activitatilor zilnice si evita, sub orice forma, suprasolicitarea, pentru ca ti-ar putea agrava simptomele. Mai mult, ofera-ti un timp al tau si concentreaza-te pe activitatile care te relaxeaza si iti fac placere.
Exercitiile fizice iti pot fi de ajutor stand la baza unui tip de terapie pentru persoanele cu oboseala cronica.

Aceste exercitii sunt intai usoare, crescand gradual in intensitate pe parcursul timpului. Un fizioterapeut te-ar putea ajuta sa iti creezi un astfel de program, adaptat si potrivit pentru tine.

Exista persoane cu o forma atat de severa de oboseala cronica, incat nu mai au energie nici pentru activitatile zilnice de baza, cum ar fi sa mearga la serviciu sau la cumparaturi, sa se imbrace, sa aiba grija de igiena personala sau chiar sa se dea jos din pat.
Daca esti in aceasta situatie, primele exercitii care ar trebui facute sunt aceste activitati, pana cand reusesti sa iti recapeti din nou echilibrul.

La fel de important este sa ai un ritm sanatos al somnului. Aceasta inseamna sa dormi sapte-opt ore pe noapte. De asemenea, fa-ti un obicei de a te culca si a te trezi in fiecare zi la aceleasi ore.

Este bine sa reduci episoadele de somn din timpul zilei si sa dormi mai ales noaptea, pentru a te odihni mai bine.

Incearca sa elimini pe cat posibil consumul de cofeina, alcool si nicotina, ceea ce va favoriza un somn mai bun si va diminua posibilitatea de a avea insomnii.               Sursa