Oraşul din România în care zeci de persoane au solicitat sprijin financiar

Oraşul din România în care zeci de persoane au solicitat sprijin financiar de 3.000 de lei pentru tratarea depresiei

Depresia este o afecțiune complexă și serioasă care poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, gen sau context social, iar persoanele care trec prin asta au nevoie de ajutor sau tratament adecvat. Mulţi însă nu-şi permit aşa că au făcut o solicitate în acest sens, într-un program de sprijin care acordă 3.000 de lei.

Depresia este mult mai mult decât o stare de tristețe trecătoare, este o tulburare care influențează profund gândurile, sentimentele și comportamentele unei persoane
Dacă te confrunți cu depresia, este important să știi că nu ești singur și că există ajutor disponibil. În această călătorie, sprijinul poate veni din diverse surse: prieteni, familie, profesioniști în domeniul sănătății mintale și resurse comunitare.

Este şi cazul oraşului Constanţa acolo unde, încă de anul trecut, a fost iniţiat un program numit STOP DEPRESIA, însă acesta nu a fost aplicat.

Potrivit programului, persoanele care suferă de depresie urmau să primească 3.000 de lei, sprijin financiar pentru tratarea afecțiunii.

Sprijinul financiar se acordă o singură dată şi este folosit exclusiv la plata psihoterapiei

necesare pentru tratarea depresiei, oferită în cabinete acreditate de Colegiul Psihologilor din România.

46 de persoane au solicitat sprijin financiar pentru depresie
Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială din Constanța, un număr de 46 de persoane au solicitat acest sprijin, însă nu este clar când vor primi banii, mai ales că există un dosar pe rolul instanțelor de judecată, prin care se solicită anularea hotărârilor adoptate pentru acest program în luna ianuarie 2023, notează focuspress.ro.

Condiții necesare pentru acordarea sprijinului financiar

să aibă domiciliul stabil pe raza municipiului Constanta de cel puțin 1 an,
să fie diagnosticată cu depresie, în baza unei scrisori medicale eliberate de către un medic specialist,
venitul net pe membru de familie (sau persoană singură) să fie, în ultima lună, sub 5.000 de lei,
să depună cererea pentru acordarea sprijinului financiar.
Programul “Stop depresia. Împreună pentru o comunitate sănătoasă” privind sprijinirea persoanelor diagnosticate cu depresie poate fi consultat AICI.

Cum ajunge o persoană să sufere de depresie? Factorii declanșatori
Depresia nu are o cauză unică, ci este rezultatul unei interacțiuni complexe între diferiți factori. Înțelegerea acestor factori poate ajuta la identificarea cauzelor specifice și la dezvoltarea unui plan de tratament eficient. Dacă tu sau cineva apropiat se confruntă cu depresia, este important să căutați ajutor profesional pentru a primi sprijinul și tratamentul necesar.

Depresia este o tulburare complexă și poate apărea dintr-o combinație de factori biologici, psihologici și sociali. Iată câțiva dintre factorii principali care pot contribui la dezvoltarea depresiei:

1. Factori biologici
Genetica: Istoricul familial de depresie poate crește riscul de a dezvolta această tulburare. Anumite gene pot face o persoană mai susceptibilă la depresie.
Chimie cerebrală: Dezechilibrele în neurotransmițători, cum ar fi serotonina, dopamina și norepinefrina, pot juca un rol important în apariția depresiei.
Hormonii: Schimbările hormonale pot contribui la depresie. Acest lucru este comun în perioade precum postpartum (după naștere), menopauză sau în cazul unor afecțiuni tiroidiene.
2. Factori psihologici
Traume și stres: Experiențele traumatizante din copilărie sau din viața adultă, cum ar fi abuzul, pierderea unei persoane dragi, sau evenimentele stresante, pot declanșa depresia.
Personalitatea: Persoanele cu anumite trăsături de personalitate, cum ar fi pesimismul, stima de sine scăzută sau tendința de a se îngrijora excesiv, sunt mai predispuse la depresie.
3. Factori sociali și de mediu
Izolare socială: Lipsa unui sistem de suport social puternic poate crește riscul de depresie.
Probleme relaționale: Conflictele constante, divorțul sau pierderea unei relații importante pot fi factori declanșatori.
Condiții de viață: Stresul financiar, șomajul, locuirea într-un mediu ostil sau violent pot contribui la apariția depresiei.
4. Factori medicali
Afecțiuni cronice: Bolile cronice sau grave, cum ar fi cancerul, bolile cardiace sau durerea cronică, pot fi asociate cu depresia.
Medicamente: Anumite medicamente au efecte secundare care pot include depresia.
5. Stilul de viață
Lipsa activității fizice: Exercițiile fizice au un efect pozitiv asupra dispoziției. Lipsa activității fizice poate contribui la depresie.
Dietă necorespunzătoare: Alimentația deficitară, lipsa anumitor vitamine și minerale pot influența starea de spirit.
Somn insuficient: Problemele de somn pot agrava sau contribui la depresie.