Voucherele de vacanță 2024 se impozitează. Sumele pe care angajaţii le vor pierde din salarii

Voucherele de vacanță 2024 se impozitează cu 20%. Sumele pe care angajaţii le vor pierde din salarii

Președintele Sindicatului Independent din Învăţământul Preuniversitar Sector 4 (afiliat la FSLI) a explicat modul în care voucherele de vacanță 2024 se impozitează cu 20%.
Chiar dacă valoarea voucherelor de vacanță a crescut în 2024 la 1.450 de lei la 1.600 de lei, o categorie de angajați va pierde bani din salariu.
Asta pentru că în acest an voucherele de vacanță vor avea o impozitare de 20%.
O spune Cornelia Popa Stavri, președintele Sindicatului Independent din Învăţământul Preuniversitar Sector 4 (afiliat la FSLI), care a explicat cum se va aplica acest demers.
“Se dau toate dările către stat, ca la veniturile de salarii. Până acum erau doar impozitate, fără să se oprească sănătatea. Acum se impozitează 20% (10% impozit pe venit + 10% impozit sănătate – n.red). Se reține din salarii suma de 320 de lei înainte de a se da voucherele, că se opresc taxele înainte să se încarce banii pe cardul de salarii”, a precizat Cornelia Popa Stavri, potrivit edupedu.ro.
Concret, în acest an 2024, la suma de 1.600 de lei, se aplică impozitul pe venit de 10% și încă 10% contribuția de asigurări sociale de sănătate.
20% din 1.600 de lei înseamnă 320 de lei. Dacă scădem 320 din 1.600 de lei, atunci diferența este de 1.280 de lei. Astfel, spre deosebire de anul trecut, profesorii sunt pe minus cu 25 de lei.
Te-ar putea interesa şi asta: –> Securitatea laptopurilor: cum să-ți protejezi datele personale

Într-o epoca în care utilizarea laptopurilor și a dispozitivelor digitale este omniprezentă, securitatea datelor personale a devenit un aspect crucial al vieții noastre digitale. Întrucât depozităm tot mai multe informații sensibile și personale pe aceste dispozitive, protejarea lor devine o prioritate esențială. Iată cum poți să-ți protejezi laptopul și datele personale în era digitala, luând în considerare strategii și practici cheie de securitate.
Actualizarile şi patch-urile de securitate
O parte crucială a menținerii securității laptopului este actualizarea constantă a software-ului acestuia. Actualizările și patch-urile de securitate sunt emise periodic de producătorii de software pentru a remedia problemele de securitate descoperite în sistemul de operare sau în alte aplicații. Neactualizarea poate expune laptopul la vulnerabilități cibernetice, de aceea este esențial să activezi și să aplici aceste actualizări imediat ce sunt disponibile. Chiar dacă ai un laptop nou tot trebuie să îl actuailzezi de fiecare data când ești anunțat că a apărut o noua versiune.

Protecţia împotriva malware-ului și a virușilor
Programele antivirus și anti-malware sunt că un scut protector împotrivă amenințărilor cibernetice. Aceste programe sunt concepute pentru a detecta, bloca și elimina programele malware, virușii și alte amenințări la adresa securității laptopului și a datelor tale. Asigură-te că utilizezi un program de încredere, actualizat și care rulează în mod regulat pentru a-ți menține laptopul în siguranță. În plus, există și alte măsuri de securitate pe care le poți lua pentru a te proteja împotrivă amenințărilor cibernetice. Una dintre acestea este să fii atent la site-urile web pe care le vizitezi și să eviți să descarci fișiere sau programe din surse necunoscute. De asemenea, este important să nu dai click pe link-uri suspecte sau să deschizi atașamente de la persoane necunoscute.

Rețelele wi-fi publice și securitatea
Atunci când te conectezi la rețele Wi-Fi publice, trebuie să fii conștient de riscurile potențiale. Aceste rețele pot fi vulnerabile la atacuri cibernetice, iar datele tale pot fi expuse. Utilizarea unei rețele virtuale private (VPN) poate adaugă un strat suplimentar de securitate, criptand datele transmise între laptopul tău și serverul VPN, protejând astfel confidentialitatea datelor tale. Totodată, evita să introduci informații personale, cum ar fi numele de utilizator, parola sau datele bancare atunci când folosești rețele publice. Nu în ultimul rand, asigura-te că site-ul pe care îl accesezi utilizează protocolul HTTPS, care cripteaza datele transmise între browserul tău și site-ul web. Dacă nu ești sigur că site-ul este securizat, mai bine evita să introduci informații personale.

Parole puternice și autentificare în doi pași
Una dintre cele mai simple și eficiente masuri de securitate este utilizarea unor parole puternice și unice pentru diferitele tale conturi online. Parolele ar trebui să fie complexe, folosind combinații de litere, cifre și caractere speciale. În plus, activarea autentificării în doi pasi adaugă un strat suplimentar de protecție, cerând un cod sau o confirmare suplimentara pentru a accesa conturile tale. Aceste măsuri de protecție sunt esențiale, mai ales că atacurile cibernetice sunt din ce în ce mai frecvente și sofisticate. Este important să nu folosești aceeași parola pentru mai multe conturi, deoarece, dacă un cont este compromis, toate celelalte vor fi la fel de vulnerabile. De asemenea, este recomandat să schimbi parolele o data la câteva luni și să verifici periodic activitatea conturilor tale pentru a preveni orice activitate suspectă.
Backup-uri și criptare
Efectuarea de backup-uri regulate pentru datele tale este esențială pentru a preveni pierderea acestora în caz de furt, defecțiune a laptopului sau alte incidente. De asemenea, criptarea datelor sensibile adaugă un nivel suplimentar de securitate, transformand informațiile tale într-o formă ilegibila pentru oricine nu deține cheia de decriptare corespunzatoare. Prin urmarea acestor sfaturi simple, poti fi sigur ca datele tale sunt în siguranța și protejate împotriva oricaror incidente neplacute.
Conștientizarea şi educația utilizatorului sunt cheia pentru a evita multe dintre amenințările cibernetice. Învață să recunoști și să eviți link-urile sau fișierele suspecte, fii precaut în legătură cu informațiile pe care le furnizezi online și menține-te la curent cu cele mai recente tendințe în securitatea digitală. Sursa: itgalaxy.ro