1900 de lei, plătiți la pensie. Anunțul oficial pe care toți pensionarii îl așteptau

1900 de lei, plătiți la pensie. Anunțul oficial pe care toți pensionarii din România îl așteptau

Elveția oferă cel mai mare salariu mediu net din lume, aproape 6.300 de euro pe lună, dar situația pensiilor nu este la fel de bună, țara ocupând doar locul cinci în Europa.
Țările cu cele mai mari pensii din UE
Care sunt, de fapt, ţările cu cele mai mari pensii din UE? Conform Eurostat, pensiile pentru limită de vârstă în Europa prezintă o variație semnificativă în termeni nominali și putere de cumpărare standardizată (PPS). Euronews Business a transformat veniturile anuale din pensii în sume lunare pentru a clarifica datele.

În 2021, cheltuielile lunare medii brute pe beneficiar pentru pensiile pentru limită de vârstă în UE au înregistrat diferențe notabile, pornind de la 2.762 euro în Islanda și ajungând la 131 euro în Albania, cu o medie în UE de 1.224 euro.
Luxemburg ocupă poziția a doua în Europa în privința pensiilor medii, oferind 2.575 euro lunar, urmată de Norvegia cu 2.438 euro, Danemarca cu 2.417 euro și Elveția cu 2.138 euro, aproximativ o treime din salariul mediu net de aproape 6.300 de euro.

În continuare, Austria se clasează cu 1.962 euro, aproape de salariul mediu net de 2.397,12 euro (echivalent cu aproximativ 82% din acesta).

Olanda, cu un salariu mediu net de 3.202 euro, oferă o pensie medie de 1.931 euro (aproximativ 60% din salariu), în timp ce în Irlanda pensia medie este de 1.906 euro, comparativ cu salariul mediu net de 2.860 euro (reprezentând 66,6% din salariu).

pensie, pensii, pensionari
SURSA FOTO: Dreamstime
Toate cele „Big Four” ale UE depășesc media UE în privința pensiilor pentru limită de vârstă per beneficiar. Italia are cea mai mare pensie, în valoare de 1.561 euro, în timp ce Franța, Spania și Germania raportează cifre apropiate, fiecare în jur de 1.450 de euro.

În România, pensia medie se ridică la 382 euro lunar (1898 de lei)

Cele mai scăzute șapte pensii medii în clasament sunt înregistrate în țările balcanice. Cheltuielile medii lunare pentru pensiile pentru limită de vârstă în Luxemburg sunt de aproape 11 ori mai mari decât cele din Bulgaria, subliniind discrepanțe semnificative.

Chiar și considerând Luxemburgul ca un caz extrem, media UE rămâne de aproape șase ori mai mare decât cea din Bulgaria.

Aceste diferențe în pensii pot fi atribuite în parte nivelurilor variabile ale prețurilor în statele membre ale UE, deoarece Eurostat constată că costul total al vieții diferă semnificativ în întreaga regiune.

În România, cu un salariu mediu net de 811 euro, pensia medie se ridică la 382 euro lunar, echivalent cu aproximativ 47% din salariu.

În schimb, în Bulgaria, unde salariul mediu net este mai mare decât în România (893 euro), pensia medie este a doua cea mai mică din Europa, fiind de doar 226 euro lunar, reprezentând puțin peste 25% din salariu.