Adevăratul motiv pentru care legumele și fructele de import sunt mai ieftine. Marile supermarketuri vin cu explicații
Prețurile mai mici ale legumelor și fructelor de import sunt rezultatul a mai mulți factori. Chiar dacă România are un potențial agricol uriaș, se confruntă cu numeroase provocări care limitează producția locală și favorizează importurile.
În ciuda faptului că România are un potențial agricol uriaș, nu reușește să-și acopere consumul intern de legume și fructe. Acest aspect se poate observa în prețurile din marile supermarketuri, conform Playtech.ro.
Importurile de legume și fructe au devenit o necesitate, iar prețurile acestora sunt de cele mai multe ori mai mici decât cele ale produselor locale.
Producția insuficientă și dependența de importuri determină prețul legumelor și fructelor
Din cauza producției insuficiente de fructe și legume în România, țara noastră este obligată să apeleze la importuri pentru a mulțumi cererea internă. Conform Panorama, producția agricolă autohtonă este marcată de mai multe probleme, mai ales sprijinul scăzut din partea statului și creșterea costurilor energetice. Producătorii locali nu pot să acopere necesarul de consum, de aceea ajungem să cumpărăm produse importate.
1. Suprafața redusă de sere: Florin Burculescu de la cooperativa „Țara Mea” a declarat că România are doar 120 hectare de sere, o suprafață prea mică pentru a acoperi cererea internă. Aceasta scade permannet din anul 1990 încoace, iar cele mai multe sere nu sunt încălzite, ceea ce limitează producția în afara sezonului cald.
2. Lipsa capacităților de procesare, o altă problemă majoră. Chiar dacă producția de roșii, spre exemplu, poate fi mare, fermierii sunt nevoiți să arunce surplusul din lipsa infrastructurii necesare pentru procesare. Astfel, se ajunge la situații paradoxale, în care România importă tomate în valoare de peste 113 milioane de euro anual și exportă de doar un milion de euro pe an.
Motivul pentru care legumele importate sunt mai ieftine
Sunt numeroase motive pentru care legumele și fructele importate au prețuri mai mici decât cele produse la noi în țară, iar acestea se regăsesc în structura pieței și în costurile de producție.
1. Costurile de producție: Conform lui Gheorghe Piper, director general al companiei agricole AgroCodlea Arad, banii investiți în energie sunt foarte mari în România, ceea ce influențează în mod direct costurile de producție ale legumelor și fructelor. Mai mult de atât, lipsa subvențiilor suficiente din partea statului îngreunează situația.
2. Eficiența și organizarea producătorilor: Fermierii români nu sunt destul de organizați pentru a negocia prețuri bune sau pentru a asigura un flux continuu de produse către marile lanțuri de magazine. Din cauza lipsei predictibilității și a capacității de livrare, supermarketurile din România optează pentru importurile de produse la prețuri mai mici, care le oferă stabilitate tot anul.
3. Subvențiile și condițiile climatice: Țările din care România importă legume și fructe primesc în cele mai multe cazuri subvenții mai mari și au condiții climatice mai bune, care micșorează costurile de producție. Astfel, produsele importate ajung să fie mai ieftine și mai competitive pe piața românească.