Adio, călătorii gratuite! Anunț pentru pensionarii de peste 66 de ani

Adio, călătorii gratuite! Anunț pentru pensionarii de peste 66 de ani
Adio, călătorii gratuite! Anunț pentru pensionarii de peste 66 de ani. Departamentul Transporturilor din Regatul Unit are în vedere o nouă decizie controversată.
Adio, călătorii gratuite! Persoanele cu vârsta de peste 66 de ani nu vor mai beneficia de gratuitate la serviciile de transport public din toată Marea Britanie, în ciuda apelurilor repetate ale unor politicieni și ONG-uri.
Autoritățile locale urmează să decidă în perioada următoare dacă pensionarii pot călători fără să plătească, dar Guvernul neagă că lucrează la o schemă națională, informează Express.co.uk.
La Londra, rezidenții în vârstă pot aplica pentru un „Freedom Pass” care permite accesul gratuit la serviciile locale de transport public, între orele 9:30 și 23:00, de luni până vineri, și în weekend.
Asta face parte din Schema națională de călătorii (ENCTS), care acordă permise gratuite de transport pentru majoritatea serviciilor.
Extinderea permisului de călătorie gratuită cu trenul a fost respinsă deja
La finele anului trecut, propunerea de extindere a permisului de călătorie gratuit pe autobuze, prin care să fie incluse și călătorii gratuite cu trenul, a fost respinsă de Departamentul Transporturilor. Oficialii de aici au declarat: „Schema națională de călătorie concesionară engleză (ENCTS) oferă călătorii gratuite cu autobuzul persoanelor cu dizabilități și pentru pensionari.
Călătoriile locale în regim concesionar costă în jur de 1 miliard de lire sterline anual și orice modificări aduse schemei minime, cum ar fi călătoriile gratuite pe calea ferată, ar trebui luate în considerare cu mare atenție pentru impactul lor asupra sustenabilității financiare a schemei”.
Guvernul nu vrea să extindă ENCTS
Cu toate acestea, autoritățile locale din Anglia pot depăși obligațiile statutare, cum ar fi oferirea unor călătorii gratuite pe calea ferată, ca parte a permisului ENCTS.
Operatorii din 11 din cele 84 de zone au oferit o anumită formă de călătorie cu trenul, aplicând reduceri pentru pensionari. „Orice concesii discreționare suplimentare, oferite deținătorilor de permise ENCTS de către autoritatea locală, sunt finanțate din resurse locale, și nu de guvernul central.
„Guvernul nu are de gând să extindă ENCTS la alte moduri de transport”, a precizat Departamentul Transporturilor.
Persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste sunt eligibile pentru Senior Railcard, un permis de călătorie în care autoritățile acoperă o treime din costul unei călătorii cu trenul.
12,6 milioane de oameni primesc pensie de stat
Cele mai recente statistici ale Departamentului pentru Muncă și Pensii (DWP) din Marea Britanie arată că, în prezent, există 12,6 milioane de oameni care primesc pensie de stat de până la 203,85 lire sterline, în fiecare săptămână.
Pentru a încasa orice tip de pensie de stat în Marea Britanie este nevoie de o perioadă de minimum zece ani cotizați la stat, iar pentru a beneficia de pensia de stat întreagă trebuie să fi achitat contribuțiile la asigurările sociale timp de 30 de ani. În plus, oamenii care se încadrează la noua pensie de stat trebuie să aibă cel puțin 35 de ani de muncă achitați la stat.