Alertă în Japonia, din cauza unei bacterii care se răspândește cu rapiditate

Alertă în Japonia, din cauza unei bacterii care se răspândește cu rapiditate și care poate ucide în doar 48 de ore
Autoritățile sunt în alertă în Japonia, din cauza faptului că bacteria rară pare că se răspândește cu foarte mare rapiditate. Mai mult decât atât, multe dintre persoanele care au contractat-o, au decedat în doar 48 de ore.

Boala, cunoscută sub numele de “bacteria care se hrănește cu carne”, poate provoca simptome severe precum: umflarea rapidă a membrelor, febră și scăderea tensiunii arteriale.
Specialiștii au subliniat debutul rapid al simptomelor și au avertizat ca este imperios necesar să se ceară ajutor medical încă de la primele semne.

La data de 2 iunie, Ministerul Sănătății din Japonia raporta 977 de cazuri de sindrom de șoc toxic streptococic (STSS), care are o rată a mortalității de până la 30%. Aproximativ 77 de persoane au murit din cauza infecției în lunile ianuarie – martie, potrivit ultimelor date disponibile, citate de CNN.

Focarul care se răspândește în Japonia a depășit deja recordul de 941 de infecții de anul trecut, cel mai mare număr de când sunt efectuate statistici, din 1999.

STSS este o infecție bacteriană rară, dar gravă, care se poate dezvolta atunci când bacteriile se răspândesc în țesuturile profunde și în fluxul sanguin. Pacienții prezintă inițial febră, dureri musculare și vărsături, dar simptomele pot pune rapid viața în pericol, prin scăderea tensiunii arteriale, edeme și insuficiență multiplă de organe, pe măsură ce organismul intră în șoc.

„Chiar și cu tratament, STSS poate fi mortal. Din 10 persoane cu STSS, până la trei persoane mor din cauza infecției”, spun reprezentanții Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Majoritatea cazurilor de STSS sunt cauzate de streptococul de tip A, care produce în principal febră și infecții ale gâtului la copii. În circumstanțe rare, streptococul A poate deveni invaziv atunci când bacteria produce o toxină care îi permite să aibă acces la fluxul sanguin, provocând boli grave, cum ar fi șocul toxic.

Streptococul A poate provoca, de asemenea, fasceită necrozantă, „care se hrănește cu carne”, și care poate duce la pierderea membrelor. Cu toate acestea, majoritatea pacienților care dezvoltă boala suferă și de alte afecțiuni care pot reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, cum ar fi cancerul sau diabetul.

Infecțiile invazive cu streptococ de tip A au fost în mare măsură reduse de măsurile de protecție împotriva Covid-19, cum ar fi purtarea măștii și distanțarea socială, dar după ce aceste măsuri nu au mai fost obligatorii, multe țări au raportat o creștere a cazurilor.