Armata Română face recrutări. Peste 2.000 de posturi sunt scoase la concurs

Armata Română face recrutări. Peste 2.000 de posturi sunt scoase la concurs, când încep înscrierile

Armata Română face noi recrutări, în următoarea perioadă, potrivit unui anunț oficial. Ce condiții trebuie să respecte candidații
Armata Română face noi recrutări, în următoarea perioadă, fiind scoase la concurs peste 2.000 de posturi. Anunțul se adresează celor care vor să devină soldați profesioniști.
Armata Română începe o nouă campanie de recrutări

Mai exact, 2.115 locuri sunt incluse în Planul de recrutare, fără cote de gen, potrivit MApN. Înscrierile vor avea lor în perioada 5 august – 13 septembrie, urmând ca selecția candidaților să se desfășoare între 12 august – 20 septembrie 2024.

Examinările medicale sunt programate în intervalul 19 august – 28 septembrie. De asemenea, termenul final de întocmire a dosarelor este 18 octombrie 2024. Cei care doresc o carieră în Armată și vor să participe la concursul de angajare, trebuie să respecte anumite condiții.

Astfel, pentru a deveni soldat/ gradat profesionist trebuie să ai cetățenie română și domiciliul în țară de minimum o jumătate de an, la data debutului anului de învățământ. Nu sunt acceptați cei înscriși în partide ori organizații politice.

De asemenea, persoanele „certate cu legea” nu pot dobândi acest post. Mai exact, cei condamnați pentru infracțiuni „contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, de corupţie, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care l-ar face incompatibil cu exercitarea profesiei de militar în activitate ori pentru a urma cursurile unei unităţi de învăţământ liceal militar, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea faptei”, arată MApN.

Ce condiții trebuie să respecte candidații

Nici românii care aparțin anumitor culte ori grupări religioase care afectează exercitarea profesiei nu sunt acceptați. Femeile vor trebui să declare în scris că își asumă riscurile dacă în timpul susținerii probelor sunt însărcinate ori se află în stare de maternitate.

Candidații pentru formarea soldaţilor şi gradaţilor profesionişti trebuie să aibă cel puțin 18 ani împliniți, în momentul în care încep programul, și cel mult 45 de ani, atunci când vor termina programul de instruire. Aceștia trebuie să fi absolvit cel puțin primii doi ani de liceu.

Este necesar ca acești candidați să dețină permis de conducere pentru categoriile B şi C, dacă optează pentru „arma auto”. Aceeași cerință este și pentru cei care preferă „ specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma „geniu”. Ce alte criterii sunt de respectat:

„- Să declare în scris că, la începerea programului de instruire, renunţă la gradul dobândit anterior în calitate de militar în termen, militar angajat pe bază de contract, gradat profesionist sau gradat voluntar. Ori, după caz, la gradul dobândit după parcurgerea a cel puţin un an de studii pentru formarea cadrelor militare în cadrul instituţiilor/unităţilor de învăţământ militar, în cazul în care studiile respective nu au fost finalizate;

– Să fie absolvenţi ai învăţământului postliceal sau universitar cu licenţă de specialitate, cu certificat/diplomă de absolvire a instituţiei de învăţământ – candidaţii care optează pentru profesia de soldat/gradat profesionist în arma „aviaţie”, specialitatea militară „însoţitor de bord – paramedic”;

– Îşi exprimă în scris acordul privind verificarea în vederea autorizării accesului la informaţii clasificate, potrivit legii. Completează formularul de bază – date personale, prevăzut în anexa nr. 15 la Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002, cu modificările şi completările ulterioare”, arată MApN.