Cafeaua devine un lux pentru români! Cât a ajuns să coste o ceașcă la terasele din București?

Cafeaua devine un lux pentru români! Cât a ajuns să coste o ceașcă la terasele din București?
Cafeaua a înregistrat o scumpire semnifictivă în ultima perioadă, mai ales în cazul teraselor și restaurantelor din București.
Cafeaua este băutura cu care mulți dintre români își încep dimineață, cu toate acestea prețul acesteia a avut parte de creșteri semnificative, cele mai „usturătoare” fiind înregistrate în cazul celor servite de terase și restaurante. După cum arată Antena 3 CNN, o simplă ceașcă devine un lux pentru mulți, România având parte de cele mai mari scumpiri la acest capitol.

Datele Eurostat arată că o ceașcă de cafea servită la restaurant a devenit un lux pentru tot mai mulți români. Deși creșterea prețurilor pentru această băutură a înregistrat o ușoară încetinire la nivelul Uniunii Europene, țara noastră se află printre statele europene cele cu cele mai mari scumpiri.
Mai exact, România se numără printre țările cu cele mai semnificative scumpiri. După cum arată statisticile oficiale, în martie 2024, prețurile au fost mai mari în 15 țări din UE comparativ cu martie 2023.
Cât costă o cafea la terasele din București?
În România, creșterea prețurilor este de aproximativ 7%, clasându-se în topul țărilor cu cele mai mari scumpiri, fiind întrecută doar de Croația, cu o creștere de 7,4%. În țări precum Finlanda sau Lituania, prețul a scăzut cu peste 15%. De asemenea, scăderi de prețuri sunt înregistrate și în Danemarca, Cehia sau Suedia.
Asta înseamnă că românii plătesc mai mult pentru cafea. În București, de exemplu, un espresso la restaurant sau terasă costă în jur de 15 lei, iar un cappuccino are un preț mediu de 20 de lei. Cei care preferă să cumpere cafea la pachet, pentru a o prepara acasă, plătesc între 8 și 20 de lei, în funcție de preferințe.
Problemele cu care se confruntă românii se înscriu în tendința mondială, specialiștii de la Bloomberg explicând faptul că prețul specialității robusta, sub formă de boabe, folosită în cafeaua instant și în unele amestecuri de cafea espresso, a crescut cu 60% în ultimul an, atingând recent cel mai ridicat nivel din aproape jumătate de secol. În curând, această creștere abruptă urmând să se reflecte și pe rafturile supermarketurilor.
Prețul cafelei robusta a atins cel mai ridicat nivel din 1979 în termeni nominali. Jucătorii de pe piață au un răspuns unanim legat de cauzele acestei situații: o combinație de vreme rea în Vietnam, cel mai mare cultivator de cafea robusta din lume, plus concurența cu o altă cultură de fructe, și anume durian pentru exportul în China. În paralel, boabele de robusta au fost solicitate, deoarece prăjitorii au anticipat anul trecut că criza costului vieții va determina consumatorii să se orienteze către amestecuri mai ieftine.