Cât costă o succesiune după 10 ani? Care este procedura

Cât costă o succesiune după 10 ani? Care este procedura
Succesiunea se poate dezbate oricând, în această privință legiuitorul român nu a impus o limită de timp în interiorul căreia trebuie dezbătută și soluționată o procedură succesorală.

Dezbaterea și finalizarea procedurii succesorale în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii
Cu toate acestea, dacă succesiunea de pe urma unei persoane este dezbătută în termen de doi ani de la data decesului (astfel cum această dată reiese din certificatul de deces ori, după caz, din hotărârea judecătorească declarativă de moarte rămasă definitivă), moștenitorii defunctului vor achita doar taxele (inclusiv taxa privind intabularea bunurilor imobiliare în cartea funciară pe numele moștenitorilor) și onorariul notarial.

În acest sens, potrivit dispozițiilor Codului fiscal, pentru transmisiunea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moștenire nu se datorează impozit, dacă succesiunea este dezbătută și finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. Finalizarea procedurii succesorale notariale este dovedită prin eliberarea Certificatului de moștenitor de către notarul public competent.

Dezbaterea și finalizarea procedurii succesorale după 2 ani de la data decesului autorului succesiunii

Dacă au trecut doi sau mai mulți ani de la data decesului defunctului, iar procedura succesorala nu a fost dezbătută și finalizată, moștenitorii trebuie să achite pe lângă taxele și onorariul notarial, și impozit pe venitul din transferul proprietăților imobiliare de 1%, calculat la valoarea bunurilor imobiliare cuprinse în masa succesorală.

Valoarea bunurilor imobiliare ce compun masa succesorală (teren, casă, apartament) se stabilește prin raportare la studiile de piață privind valorile minime imobiliare de la locul situării imobilelor, scrie legalbadger.

În această ipoteză, în conformitate cu prevederile legale din Codul fiscal, în cazul nefinalizării procedurii succesorale în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii, moștenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Astfel, pentru a răspunde la întrebarea cât costă o succesiune după 10 ani, moștenitorii trebuie să aibă în vedere că pe lângă taxele și onorariul notarial, vor fi nevoiți să plătească impozitul aferent bunurilor imobiliare din masa succesorală.

Costurile privind dezbaterea procedurii succesorale notariale se suporta de către toți moștenitorii, proporțional cu cota-parte ce se cuvine fiecăruia din masa succesorală.