Cât de pregătită este România cu gaze pentru iarnă. Șeful TRANSGAZ: ”Nu vor fi probleme”. Ce spune despre recuperarea datoriei de la Gazprom
Sezonul rece debutează oficial vineri, 1 noiembrie, în România, iar tot din această zi se pot extrage gazele naturale din depozitele care au început să fie umplute din 1 aprilie. După șapte luni, stocurile României au depășit capacitatea tehnică totală, fiind mult peste obiective asumate, astfel că în condițiile unei ierni similare cu ultimele trei, nu vor fi probleme în acoperirea necesarului de consum din producția internă și depozite, a declarat Ion Sterian, directorul general al operatorului național de transport al gazelor naturale.
Șeful Transgaz a detaliat stadiul proiectului strategic care va asigura tranzitul gazelor ce vor fi extrase din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep, „Țărmul Mării Negre-Podișor”.
Ion Sterian a atras atenția asupra provocărilor cu care se confruntă pentru finanțarea investițiilor fără de care „obiective precum reindustrializarea, reducerea dependenței energetice față de Rusia și evitarea crizei energetice rămân doar simple deziderate”.
Șeful Transgaz a estimat efectele asupra României a stopării tranzitului gazelor rusești prin Ucraina, dar și asupra Republicii Moldova.
În acest context, Ion Sterian a vorbit și de recuperarea datoriilor istorice de la gigantul rus Gazprom, dar și planul de investiții ambițios din Republica Moldova, unde, prin filiala Vestmoldtransgaz, este, oficial și definitiv, operatorul sistemului de transport al gazelor naturale de peste Prut.
Ion Sterian, directorul general al Societății Naționale de Transport al Gazelor Naturale Transgaz SA, a detaliat, pentru Gândul, principalale prognoze privind capacitatea României de a trece cu bine de sezonul rece, chiar și în scenarii mai puțin optimiste, dar și perspectiva creșterii producției și a dezvoltării infrastructurii, astfel încât să se creeze premisele optime pentru decarbonizare, parte din tranziția verde.
Transgaz este companie deținută majoritar de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, în proporție de 58,5%, și avea, joi, o capitalizare de 4,51 miliarde de lei.
Scenarii de consum
România și-a atins obiectivul de stocare a gazelor cu două luni înainte de termen, 1 noiembrie, și a ajuns la 102,97%, peste media de 95,22% la nivelul UE, conform celor mai recente date agregate de platforma Gas Infrastructure Europe (GIE), valabile la 29 octombrie. Cu aceste stocuri și conform prognozelor meteo, este România pregătită pentru sezonul rece?
Ion Sterian: În condițiile unei ierni cu temperaturi asemănătoare cu cele înregistrate în ultimii trei ani, nu vor fi întâmpinate probleme în asigurarea cu gaze naturale a consumatorilor din România. În sezonul rece următor (noiembrie 2024 – martie 2025), chiar și la o estimare de consum mai mare cu circa 5-6% față de cel înregistrat anul trecut în România, nu vor fi probleme în acoperirea consumului din surse din producția internă și din depozitele de înmagazinare subterană.