Cât este ajutorul social în 2024

Cât este ajutorul social în 2024

Tot mai multe persoane se întreabă cât este ajutorul social în 2024, după ce a fost a fost înlocuit de Venitul Minim de Incluziune. Iată ce trebuie să știe toate categoriile de persoane defavorizate care beneficiază de acest ajutor.

Anul acesta, ajutorul social minim garantat a fost înlocuit de Venitul Minim de Incluziune. Astfel, Ajutorul social reprezentat de Venitul Minim Garantat și de Alocația pentru Sprijinirea Familiei sunt acum incluse în Venitul Minim de Incluziune.

Tocmai de aceea, foarte multe persoane defavorizate se întreabă care sunt condițiile și cât este ajutorul social acordat sub aceasta noua denumire din 2024. Ei bine, potrivit numar.contact, valoarea ajutorului social, cunoscut sub denumirea de Venitul Minim de incluziune, este calculat în funcție de mai mulți factori, precum venitul lunar, vârsta, numărul de copii în cazul familiilor sau familii monoparentale.

Astfel, pentru categoria persoanelor care nu au niciun venit, cele singure, sau care fac parte din familii fără venituri, ajutorul social in 2024 este de maxim 275 de lei pe lună.

Totodată, aceeași sumă maxima o pot primi și dacă sunt mai mulți membrii de familie fără venituri. Acest lucru înseamnă că fiecare membru de familie, sub 65 de ani, fără venituri, poate primi venit minim de incluziune de maxim 275 de lei lunar.

În ceea ce privește persoanele singure, fără venituri și cu vârstă de peste 65 de ani, Venitul Minim de Incluziune este de maxim 400 de lei pe lună.

Pe de altă parte, în cazul familiilor cu copii, ajutorul social care se plătește ca Venit Minim de Incluziune se calculează diferit. Astfel, pentru această categorie de beneficiari, valoarea ajutorului social este acordată în funcție de veniturile lunare ale familiei si de numărul de copii. Mai exact, pentru familiile cu ambii părinți, care au venituri sub 275 de lei/lună/membru de familie, ajutorul social în funcție de numărul de copii este următorul:

 

-dacă au 1 copil, primesc ajutor social 107 lei;

 

-dacă au 2 copii, primesc ajutor social 214 lei;

 

-dacă au 3 copii, primesc ajutor social 321 de lei;

 

-dacă au 4 copii sau mai mulți, primesc ajutor social 428 de lei.

 

În cazul în care familiile cu copii au venituri între 276 si 700 de lei/lună/membru de familie, ajutorul social este:

 

-dacă au 1 copil, primesc ajutor social 85 de lei/lună;

 

-dacă au 2 copii, primesc ajutor social 170 lei;

 

-dacă au 3 copii, primesc ajutor social 255 lei;

 

-dacă au 4 copii sau mai mulți, primesc ajutor social 340 lei.

 

Pentru familiile monoparentale, care au venituri sub 275 lei/lună/membru de familie, venitul minim de incluziune este următorul:

 

-dacă au 1 copil, primesc ajutor social 120 de lei/luna;

 

-dacă au 2 copii, primesc ajutor social 240 lei;

 

-dacă au 3 copii, primesc ajutor social 360 lei;

 

-dacă au 4 copii sau mai mulți, primesc ajutor social 480 lei.

 

Totodată, pentru familiile monoparentale cu venituri mai mari, adică între 276 și 700 de lei, ajutorul social este următorul:

 

-dacă au 1 copil, primesc ajutor social 110 lei/luna;

 

-dacă au 2 copii, primesc ajutor social 215 lei;

 

-dacă au 3 copii, primesc ajutor social 325 de lei;

 

-dacă au 4 copii sau mai mulți, primesc ajutor social de 430 de lei.

Ce acte sunt necesare pentru ajutorul social în 2024 și unde se depune dosarul

În 2024, ajutoarele sociale se acordă persoanelor și familiilor aflate in dificultate financiară care domiciliază în România și care se încadrează în cerințele obligatorii.

De asemenea, venitul minim de incluziune este aprobat și acordat de către primăria localității de domiciliu. Astfel, dosarul este depus de către persoanele defavorizate la primărie, iar edilul din localitate decide dacă îl aprobă sau nu.

Cât despre actele necesare, persoanele defavorizate care vor să beneficieze de ajutor trebuie să depună la dosar următoarele documente:

-Cererea de ajutor social, care poate fi descărcată de pe site-ul ministerului muncii sau poate fi luată de la primărie pentru completare;

-O declarație pe proprie răspundere a solicitantului;

-Un angajament de plată, în cazul în care banii au fost alocați necuvenit și trebuie recuperați;

-Buletinul beneficiarului si membrilor familiei acestuia;

– Adeverințe de venit, în cazul în care există venituri din alte surse;

-Certificatele de naștere ale copiilor, dacă există copii sub 18 ani în întreținere;

-Certificat de deces dacă e cazul pentru oricare membru al familiei;

-Adeverință de școlarizare pentru copii de 3-16 ani.

De precizat este faptul că după depunerea dosarului de ajutor social, primăria va analiza actele și va efectua o anchetă sociala. Astfel, dacă dosarul și ancheta socială îndeplinesc condițiile de acordare, primarul va dispune acordarea ajutorului de incluziune.