Ce greșeli s-au făcut la recalcularea pensiilor. Oamenii vor fi compensați

Ce greșeli s-au făcut la recalcularea pensiilor. Anunțul Casei de Pensii. Oamenii

vor fi compensați Ce greșeli s-au făcut la recalcularea pensiilor. Casa Națională de Pensii Publice a explicat cine va plăti pentru aceste erori dacă pensionarii au primit mai mulți sau mai puțini bani.
Ce greșeli s-au făcut la recalcularea pensiilor. Unii pensionari au primit vești îmbucurătoare, beneficiind de creșteri semnificative. Astfel, peste 2.000.000 de pensionari au înregistrat o majorare a pensiei începând cu 1 septembrie 2024.
Cu toate acestea, 800.000 de pensionari au acum pensiile înghețate timp de mai mulți ani. Aceștia nu vor beneficia nici de indexarea pensiilor prevăzută pentru 1 ianuarie.
În acest context, mulți pensionari consideră că au fost înșelați, susținând că formula de calcul nu le este favorabilă sau că au avut parte de erori din partea Casei de Pensii.
Potrivit Newsweek, una dintre cele mai mari nedreptăți din legea pensiilor constă în echivalarea unui an lucrat la birou cu un an muncit în condiții grele, cum ar fi într-o arhivă, o turnătorie, o mină, dar și în industriile energetică sau auto.
Ce greșeli s-au făcut la recalcularea pensiilor
Există însă și erori, pe care Casa de Pensii le-a identificat. Iată care sunt acestea:
erorile de preluare a datelor sunt cauzate de introducerea incorectă a informațiilor din documentele justificative în sistemul informatic. Aceste greșeli pot afecta stagiile de cotizare, stagiile asimilate, condițiile speciale și grupele de muncă speciale, precum și gradul și cauza invalidității sau dizabilității. Toate aceste inadvertențe pot duce la pierderi financiare pentru pensionari, rezultând într-o pensie mai mică decât cea cuvenită.
erori de interpretare a legislației, care apar atunci când prevederile legale sunt interpretate incorect, ceea ce duce la stabilirea greșită a elementelor de calcul. Aceste erori pot afecta stagiile contributive și necontributive, stagiile complete de cotizare, punctajele acumulate, precum și datele de referință necesare pentru calculul și plata efectivă a pensiilor.
sistemul poate primi date eronate, provenite de la angajatori, referitoare la informațiile necesare pentru calculul și plata pensiilor, iar aceste erori pot avea un impact semnificativ asupra acestor procese.
erori în calculul diferențelor dintre pensiile cuvenite și cele încasate de beneficiari, în contextul recalculărilor și revizuirilor.
Cine plătește greșelile
În situația în care o greșeală este identificată la câteva luni sau chiar ani după producerea ei, Casa de Pensii are obligația de a compensa retroactiv pensionarii pentru pagubele suferite.
O lege recent aprobată în Parlament stipulează că pensionarii care au primit sume mai mari decât cele cuvenite, fără a fi vinovați de această situație, vor păstra respectivele sume de bani.
Legea aprobată prevede că „prin derogare de la prevederile Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina pensionarilor sistemului public de pensii, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari și indemnizație pentru însoțitor, nu se recuperează”.