Ce înseamnă aderarea completă la Schengen. De când scăpăm de controlul la
granițe. Comisia Europeană a salutat joi “decizia unanimă” a Consiliului JAI “de a ridica controalele la frontierele terestre interne cu România şi Bulgaria începând cu 1 ianuarie 2025”.“Acest pas important finalizează intrarea deplină a ambelor ţări în Spaţiul Schengen. Acest lucru nu numai că întăreşte Spaţiul Schengen, dar va consolida şi mai mult piaţa internă, va spori călătoriile, comerţul şi turismul. Un Spaţiu Schengen solid consolidează unitatea UE şi face UE mai puternică la scară mondială”, a transmis CE într-un comunicat de presă.
Decizia “înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2025, cetăţenii pot călători fără controale la frontierele terestre către şi între Bulgaria şi România”, a adăugat executivul european.
Preşedinta CE, Ursula von der Leyen, a salutat la rândul său joi aderarea deplină a celor două state la spaţiul european de liberă circulaţie.
“Pe deplin în Schengen, acolo unde vă este locul”, a scris Von der Leyen într-o postare pe reţeaua X, însoţindu-şi textul cu o imagine cu steagurile României şi Bulgariei împreună.
“Din decembrie anul trecut, când Consiliul a decis să primească România şi Bulgaria în spaţiul Schengen, ambele state membre au luat toate măsurile necesare pentru a asigura o bună aplicare a normelor Schengen începând cu 31 martie 2024. La acea dată, controalele la frontierele aeriene şi maritime interne au fost ridicate şi au început să se aplice normele Schengen, inclusiv în ceea ce priveşte eliberarea vizelor Schengen”, reaminteşte Comisia Europeană în comunicatul său.
“Cadrele de cooperare pe care Comisia le-a lansat în luna martie a acestui an cu Bulgaria şi România se bazează pe punerea în aplicare cu succes a proiectelor-pilot pentru proceduri rapide de azil şi returnare. Ambele ţări vor sprijini în continuare eforturile europene comune de a aborda securitatea UE la frontierele externe ale UE şi provocările legate de migraţie. De asemenea, Comisia va continua să ofere sprijin financiar şi asistenţă Frontex ambelor state membre”, a adăugat Bruxellesul.
Comisia Europeană mai notează că, “după cum s-a subliniat în raportul privind starea Schengen din 2024, Schengen este puternic şi rămâne cea mai vizitată destinaţie din lume”.
“Garantând călătorii fără probleme şi sigure într-o regiune cu o populaţie de aproape 450 de milioane de persoane, Spaţiul Schengen este esenţial pentru Uniunea Europeană, cetăţenii şi companiile sale. Având în vedere că Bulgaria şi România sunt acum parte deplină a Spaţiului Schengen, facem încă un pas crucial pentru a construi o Uniune puternică şi conectată”, şi-a încheiat Comisia Europeană declaraţia.
CITESTE SI: –> Guvernul anunță premii de 20.000 de lei pentru elevii care câștigă aurul la competițiile naţionale şi internaționale
Elevii care au participat individual şi au obţinut premii la competiţiile şcolare naţionale şi internaţionale vor beneficia de stimulente financiare în funcţie de performanţele obţinute, urmând ca un elev care obţine medalie de aur, cu punctaj absolut, la o astfel de competiţie, să fie premiat cu 20.000 de lei, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, potrivit Agerpres.
„În domeniul educaţiei a fost aprobat un set de soluţii pentru încurajarea performanţei şi a studiului. Măsurile sunt atât financiare, cât şi organizatorice şi se referă la desfăşurarea olimpiadelor, concursurilor şcolare, extraşcolare şi extracuriculare, a taberelor de profil, a simpozioanelor şi altor activităţi similare cu scopul de a încuraja şi sprijini elevii şi tinerii capabili de performanţe deosebite, precum şi cadrele didactice implicate în procesul de pregătire a acestor elevi.
Astfel, potrivit hotărârii, elevii care au participat individual şi au obţinut premii la competiţiile şcolare naţionale şi internaţionale vor beneficia de stimulente financiare în funcţie de performanţele obţinute”, a declarat Mihai Constantin, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Stimulente financiare sunt prevăzute şi profesorilor care pregătesc astfel de elevi olimpici, a adăugat el.
„Vă dau însă un prag de referinţă, un prag maximal. Pentru competiţia internaţională la care se obţine medalie de aur, cu punctaj absolut, premiul va fi de 20.000 de lei”, a explicat Constantin.
Guvernul a actualizat joi condiţiile de finanţare pentru bursele de studii
El a anunţat că, de asemenea, guvernul a actualizat joi condiţiile de finanţare pentru bursele de studii şi stagiile de specializare şi de formare profesională, inclusiv cuantumul bursei lunare pe care Ministerul Educaţiei le acordă anual atât românilor din afara ţării, cât şi cetăţenilor străini.
„Bursele includ cheltuieli de şcolarizare, inclusiv pentru cursul de iniţiere în limba română, facilităţi de transport public, local, rutier, naval, cu metroul sau feroviar, bursă lunară în cuantum egal cu bursa socială minimă, iar această bursă poate fi cumulată cu burse de excelenţă sau de merit.
Totodată, cadrele didactice care predau limba română în afara graniţelor vor beneficia de stagii de specializare şi de formare profesională, de indemnizaţie echivalentă cu bursa socială pentru studenţi, o sumă fixă de 100 euro per participant pentru transportul internaţional”, a afirmat Constantin.