Ce pensie va primi o casnică din România dacă nu a muncit nici măcar o zi în
viaţa ei. O pensie minimă garantată de 1.434 de lei pe lună va primi, de la 1 ianuarie 2025, orice român care nu a muncit nici măcar o zi în viaţa lui. Suma creşte de la 1.281 de lei prin politica de indexare anuală a pensiilor, care ține cont de doi factori, 100% rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.
Ministerul Muncii transmite că această sumă minimă garantată de 1.281 de lei este oferită tuturor pensionarilor beneficiari de indemnizație socială, indiferent de valoarea calculată a pensiei în urma recalculării. Însă, de la 1 ianuarie 2025, suma va ajunge la 1.434 de lei.
„Sunt doi parametri care influențează majorarea anuală a pensiei: 100% rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Creșterea pensiilor pentru 2025 va fi peste rata inflației”, a declarat Raul Giuglea, purtător de cuvânt la Ministerul Muncii.
Pensie minimă garantată pentru toţi românii
Pensiile minime garantate sunt destinate persoanelor care nu au un istoric de muncă suficient de lung pentru a primi o pensie contributivă. Acestea sunt disponibile pentru toate categoriile de pensionari care, din diverse motive, nu au contribuit la sistemul de asigurări sociale.
„În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența se suportă de la bugetul de stat. Asta înseamnă că, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, niciun pensionar nu va primi mai puțin de 1.281 de lei”, mai transmite Ministerul Muncii.
Astfel, o casnică poate beneficia de pensia minimă garantată fără să fi lucrat măcar o zi, în cuantum de 1.281 de lei, sumă care va creşte, de la 1 ianuarie 2025, cu 163 de lei, până la 1.434 de lei.
CITESTE SI ASTA: –> Ce pensie primești dacă lucrezi între 25 și 27 de ani. Noi calcule
Calcul: Ce pensie primește un pensionar român, dacă a lucrat doar 27 de ani cu carte de muncă.
Mulți români încă își calculează cu mare atenție pensia, deși recalcularea pensiilor a început deja la CNPP, însă nici până acum seniorii nu au primit nici deciziile de calcul, dar nici bani mai mulți. Luând în considerare noile calcule, iată ce venituri poate avea un român care a lucrat 25-27 de ani la pensie.
Ce pensie primești dacă ai lucrat între 25 și 27 de ani de muncă
După recalcularea pensiilor, reprezentanții Casei Naționale de Pensii au promis o creștere medie de pensie de 40%. Acest lucru nu s-a întâmplat pentru toți, deoarece au fost români care nu au primit niciun leu la pensie. Creșterea ține cont foarte mult de numărul de ani pe care cei vizați i-au muncit după cei 25 de ani necesari ieșirii la pensie. Așadar, pentru o persoană care a muncit 27 de ani creșterea este una destul de mică.
Pensionarii cu peste 25 de ani de muncă primesc puncte bonus, denumite puncte de stabilitate, conform noii legi a pensiilor. Aceste puncte se adaugă la pensia recalculată, oferind astfel o creștere suplimentară. Reamintim că valoarea unui punct bonus este de 81 de lei. Concret, la calculul numărului total de puncte de pensie se va adăuga un număr de puncte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani, astfel:
0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;
1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40
În acest sens, la un calcul simplu ne putem da seama că un român care are o vechime de 27 de ani cu carte de muncă va primi 01 puncte. Ei bine, acest lucru înseamnă că pensia i-a crescut cu doar 81 de lei.
Ce tipuri de puncte la pensie sunt luate în calcul
-
Punctele de necontributivitate – reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
-
Punctele de contributivitate – sunt anii în care s-a contribuit la sistemul de pensii. De exemplu, cei care au contribuit 35 de ani, primesc 35 de puncte.
-
Punctele de stabilitate – sunt punctele pe care românii le primesc în plus pentru că au rămas în câmpul muncii peste cei 25 de ani. De acestea se ține cont la stabilirea numărului total de puncte realizat de un asigurat.