Ce poți face cu voucherele de vacanță nefolosite

Ce poți face cu voucherele de vacanță nefolosite. Cum poți merge în concediu chiar dacă tichetele expiră
Voucherele de vacanță au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii. Românii se pot bucura însă de acestea și după această dată. Mai exact, pot merge în vacanță după data de expirare, însă suma trebuie achitată în avans.
”Mulți dintre parteneri oferă posibilitatea de a utiliza voucherele de vacanță achitând serviciile și produsele turistice până la finalul termenului de valabilitate al acestora, sejurul propriu-zis având loc și după această dată.
Achitând vacanța în avans, poți să profiți de voucherele nefolosite, chiar dacă nu ai posibilitatea de a pleca în concediu până la finalul lunii iunie”, scrie edenred.ro.
Cu alte cuvinte, în cazul în care voucherele expiră, de exemplu, pe data de 10 iunie, rezervarea poate fi făcută pentru luna iulie sau august, cu condiția ca plata să fie făcută în avans, până la această dată.
Cum pot fi folosite voucherele de vacanță?
Odată ce a primit voucherele de la angajator, beneficiarul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit. Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție, etc. și plătește pur și simplu cu voucherele.
Pot fi vândute?
NU! Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei, scriu reprezentanții Ministerului Turismului.
Sunt diferențe de preț între pachetul plătit cu vouchere și cel plătit cash?
Este interzis ca pachetul plătit prin voucher să fie mai scump decât cel plătit cash – se retrage licența agenției care face acest lucru.
Sunt impozitate?
Voucherele de vacanță sunt scutite de plata CAS și CASS. Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează doar cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 145 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri.
Expiră?
Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la DATA EMITERII.
Ce anume pot cumpăra cu voucherele de vacanță?
Tichetul poate acoperi mai multe tipuri de plăți. Pachetul, însă, obligatoriu trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear.