Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mici

Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de lei
Statul român a venit cu o propunere pentru pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei. Aceștia ar putea să solicite adeverințele care dovedesc veniturile lunare brute pentru a beneficia de o gratuitate. Informațiile se regăsesc mai jos.
Seniorii români care au pensii mai mici de 3.000 de lei ar putea să primească gratuitate pentru un anumit tip de adeverințe. Este vorba despre cele pe care le solicită de la operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale sau de la deţinătorii legali de arhive.

Contravaloarea adeverințelor ar putea fi decontată de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de lei
„Pensionarii ale căror pensii au cuantumul de până la 3.000 lei pot solicita adeverinţele care dovedesc veniturile lunare brute de la deţinătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale pentru prestarea serviciilor arhivistice, contravaloarea obţinerii acestor documente fiind decontată integral de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin agenţia judeţeană din judeţul în care îşi are domiciliul solicitantul”, se arată în propunere.
Această inițiativă a ajuns pe masa Camerei Deputaților.

S-a adoptat tacit propunerea legislativă, iar seniorii români ar putea beneficia de gratuitate la emiterea adeverinţelor pentru recalcularea pensiilor. În acest sens, pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei nu vor fi nevoiți să plătească serviciul respectiv. Pe de altă parte, se percepe jumătate din taxă în cazul pensionarilor care au peste 3.000 de lei.

„Pensionarii ale căror pensii au cuantumul cuprins între 3.001 lei şi 6.000 lei pot solicita adeverinţele care dovedesc veniturile lunare brute de la deţinătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale pentru prestarea serviciilor arhivistice.
Contravaloarea obţinerii acestor documente fiind decontată în procent de 50% de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin agenţia judeţeană din judeţul în care îşi are domiciliul solicitantul”, se arată în propunere, arată Newsweek.