Ce sumă primesc cei care nu au contribuit deloc la fondul de pensii?

Ce sumă primesc cei care nu au contribuit deloc la fondul de pensii?

Pensionarii care nu au cotizat suficient în timpul vieții active, inclusiv cei care au lucrat la negru, beneficiază totuși de pensia minimă garantată de stat, majorată de la 1 ianuarie la 1.281 de lei.
Conform legislației, cei ale căror pensii se situează sub acest prag primesc diferența de la stat, cu condiția să fie pensionari ai sistemului public și să aibă un domiciliu în România.
Cu toate acestea, cei cu venituri cumulate din pensii publice și alte surse ce depășesc 1.000 de lei nu sunt eligibili pentru această indemnizație.
La începutul anului, cei care primesc pensia socială au beneficiat de o creștere de 151 de lei, ca urmare a indexării cu rata inflației.
După recalcularea de la 1 septembrie, pensia minimă a ajuns la 1.276 lei. Datele Casei de Pensii arată că 1,84 milioane de pensionari trăiesc din această indemnizație socială, dintr-un total de 4,5 milioane de pensionari.
CITESTE SI: -> Câți BANI primește pensie un român, dacă a muncit între 10 și 15 ani
Din nefericire, România se confruntă cu o mare problemă: după ce au cotizat timp de 35 de ani, românii își mai primesc pensie aproximativ 12 ani, după ce se retrag din activitate.

Acest lucru înseamnă că mulți dintre ei nu apucă să primească înapoi, sub formă de pensie, toți banii cu care au cotizat în decursul vieții lor active. (21,25% din salariu).
Însă, ce se întâmplă cu cei care au muncit mai puțin? Câți bani primește pensie un român, dacă a muncit între 10 și 15 ani? Potrivit Casei de pensii, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Câți bani primește pensie un român, dacă a muncit între 10 și 15 ani
Angajații care au cotizat la sistemul public doar 10-15 ani vor avea dreptul la pensie când vor împlini vârsta necesară. Cuantumul pensiei se ridică la 40% din salariul minim brut, plus 1% pentru fiecare an de muncă.
Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.
În cazul în care, din calculul pensiei, rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislaţia în vigoare.