Ce trebuie să ştii când îţi iei primul acvariu

Se spune că un acvariu în casă aduce fericire şi bunăstare întregii familii. Lăsând superstiţiile de-o parte, un acvariu dă farmec încăperii şi te relaxează să-l priveşti. Dacă te hotărăşti să cumperi unul, trebuie să ţii cont de anumite reguli. Ele te ajută să nu faci greşeli care să pună viaţa peştişorilor în pericol. Înainte de a pune peştii în acvariu, trebuie să-l pregăteşti prin ciclare, o operaţiune care durează cam trei săptămâni. Are ca scop formarea unor bacterii care descompun reziduurile în nitraţi. Cum faci? Umpli acvariul cu apă şi porneşti filtrul. După două zile, poţi pune substratul şi plantele. Apoi, timp de aproximativ 10-14 zile, adaugi puţină mâncare, pentru a ajuta înmulţirea bacteriilor “folositoare”. Abia după aceea poţi introduce şi peştişorii în acvariu. Pentru că acvariul trebuie să fie cât mai apropiat de mediul natural al peştilor, nu-l decora cu castele, scafandri şi alte jucării de plastic. Poţi pune pietre şi plante în care peştii să se poată ascunde. Substratul în care se fixează plantele este bine să fie din pietriş amestecat cu nisip. Şi plantele, şi peştii au nevoie de o sursă de lumină. Cea mai potrivită este o lampă de neon cu lumină galbenă, iar puterea lămpii pe care o cumperi se calculează astfel: pentru fiecare litru de apă, 0.5 watt. Noaptea stinge lumina. Acvariul trebuie să aibă minimum 30 de litri şi trebuie să fie dotat cu următoarele echipamente:– filtru – curăţă apa şi o oxigenează; – încălzitor cu termostat – menţine o temperatură constantă în acvariu; Atât filtrul, cât şi încălzitorul se aleg în funcţie de mărimea acvariului. -lampă cu neon; termometru pentru monitorizarea temperaturii apei; furtun pentru schimbat apa cu pâlnie şi pompă manuală. Ce peşti alegi? Ştim că sunt frumoşi şi ţi-ai dori din fiecare specie câte unul, dar, înainte de a cumpăra, ţine cont de regula de bază: un peştişor de 2.5 centimetri are nevoie de 4 litri de apă. A doua regulă este că, pentru început, trebuie aleşi peştişori nepretenţioşi şi combinate doar specii care se suportă reciproc. Cei mai buni candidaţi pentru primul acvariu:

– mreana cireaşă – sunt veseli şi deloc agresivi;

– danio – sunt rezistenţi, înoată foarte rapid şi animă acvariul;

– rasbora – au un colorit deosebit şi, chiar dacă sunt mai leneşi, înveselesc acvariul;

– peştele pisică Corydoras – este bine venit în acvariu. El este peştele sanitar;

– Gourami albastru – este cea mai rezistentă varietate de gourami. Sunt mari şi plutesc ca nişte dirijabile în partea de sus a acvariului.

Toţi aceşti peşti, exceptând Gourami, trăiesc în colonii de patru, cinci exemplare. Dacă sunt singuri sau pereche devin nervoşi şi au tendinţa de a se ascunde.

acvariu