Cum alegem vinul potrivit pentru Revelion. Soiul care se potrivește cu orice
Alegerea unui vin de calitate va face ca petrecerea de Revelion să fie o reuşită. Pentru acest lucru, specialiştii au câteva recomandări simple care ne ajutăm să potrivim băutura cu preparatele servite de Anul Nou.
„Producătorii scriu pe etichete cu ce fel de mâncare merge vinul respectiv. De exemplu, pentru un peşte gras trebuie un vin alb cu o aciditate mai mare, pentru o salată, fără roşii în compoziţia ei, merge la
fel un vin alb, pentru carnea de porc trebuie ales un vin roşu”, explică somelierul.
De regulă, o masă cu mai multe feluri de mâncare, precum cea de Revelion, începe cu un vin alb, continuă cu un vin roze şi se termină cu vin roşu. „Vinul alb este perfect pentru antreuri şi salate, apoi serveşti un peşte, aici merge foarte bine un roze, iar la friptura din carne roşie se recomandă un vin roşu”, adaugă el.
De asemenea, pentru reuşita mesei, mai trebuie să aveţi în vedere câteva sfaturi:
cantitatea optimă de vin care se bea la o masă este 700 de mililitri pentru o persoană de 70 de kilograme;
nu combinăm vinul cu apă deoarece îi reducem proprietăţile;
temperatura ideală de consum este de 8-10 grade pentru vinul alb, 10-12 grade pentru roze şi 16-20 de grade pentru vinul roşu;
nu trebuie să uităm de accesorii: decantoare, aeratoare (amestecul de aer cu lichidul face ca vinul să se îmbunătăţească, să-şi deschidă aromele);
paharele care au în conţinutul sticlei o cantitate mai mare de plumb nu fac altceva decât să denatureze gustul vinului (ideal pentru vinuri este paharul de cristal).
Vinul rose merge cu orice
Somelierii spun că există un tip de vin care poate fi consumat pe durata întregii seri, indiferent de ce se află pe platouri. Acesta este vinul rose care se potrivește cu foarte multe tipuri de mâncare.
Pentru aperitiv, precum răcitură, şorici, tobă, şuncă se recomandă un vin alb sec, un muscat otonel,
De asemenea, vinul alb se pretează foarte bine la peşte. În funcţie de cum alegem să gătim peştele, alegem şi vinul, astfel încât să descoperim noi arome deosebite. Astfel, pentru un peşte afumat, dar şi macrou sau somon merg vinuri albe, precum Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay şi vinuri spumante, iar păstrăvul, ştiuca, şalăul merg cu vin alb sec sau demisec. Pentru felul principal de mâncare, friptură, sarmale, cârnaţi, tochitură, specialiștii recomandă să avem în casă un vin roşu sec.
Șampania merge cu mâncărurile grase
Despre șampanie, specialiștii spun că a fost întotdeauna un fel de as în mânecă, deoarece se potrivește cu mai mult sau mai puțin orice. „Aciditatea sa naturală și purificatoare o face să fie o pereche excelentă pentru mâncărurile care au multă grăsime sau bogăție sau pentru mâncărurile proaspete și vibrante”, spun specialiștii.
Șampania a fost inventată de călugărul Pierre Pérignon, din regiunea Champagne. Potrivit unei legende, el a fost surprins de o pocnitură puternică atunci când desfăcea o sticlă de vin. Atunci și-a dat seama că vinul, care nu fermentase suficient până la îmbuteliere, a reluat procesul de fermenare odată destupată sticla, ceea ce l-a făcut să devină spumos.