Cum să controlezi buruienile și dăunătorii de grădină

Cum să controlezi buruienile și dăunătorii de grădină

Soluționarea problemelor pe care le creează dăunătorii ce atacă și distrug plantele face parte din întreținerea unei grădini sănătoase. Iată câteva metode de a identifica câțiva dintre cei mai întâlniți dăunători de grădină și modalități de a scăpa de aceștia.
Cum să identifici insectele de grădină
Unii dintre cei mai întâlniți dăunători care vor pătrunde în grădina ta sunt ușor de identificat.
Limacșilor și melcilor le place vremea rece și umedă și să se hrănească cu plante fragede precum salate și hosta.

Poți să-ți daiseama că s-au strecurat în grădină după urmele argintii lăsate. Poți încerca să îi împiedici să te viziteze strângând gunoiul din grădină, astfel încât să nu aibă unde să se ascundă.
Apoi, există insecte care sug seva, precum păduchi de plante, musculițe albe și musculițe negre.
Acestea pot desfigura grav florile și vârfurile plantelor, împrăștiind un virus și îmbolnăvind plantele. Ele depun pe frunzele plantelor cu care se hrănesc substanța dulce și lipicioasă de la interiorul plantelor, care atrage un mucegai negru.
Dacă întâlnești un gândac gri cu botul lung, aceea este gărgărița coletului sau gândacul
negru al viei. Insectele adulte nu deranjează prea mult, vor mânca marginile frunzelor. Însă larvele care ies din sol sunt cele care pun probleme: acestea vor mânca fiecare rădăcină careleiese în cale. Cel mai probabil le vei găsi infestând plante care cresc în recipiente.
Omizile sunt cunoscute pentru faptul că mănâncă orice în calea lor pentru a crește și, din păcate, grădina ta este exact pe gustul lor. Omizile de fluturi albi de varză și de Cucullia verbasci pot cauza cele mai multe probleme. Asigură-te că atunci când ții sub control problemele legate de omizi, nu afectezi și fluturii și moliile.
Larvele de Tipula paludosa pot arăta ca omizi maro fără picioare. Acești dăunători trăiesc în sol și mănâncă rădăcinile aproape ale tuturor plantelor, putând cauza multe daune gazonului tău.
Dacă tulpinile plantelor tale au ridicături plate, de culoare maro pe ele, ai probleme cu Coccoidea.
Acestea secretă substanța dulce și lipicioasă de la interiorul plantelor, care atrage mucegaiul negru. Acest mucegai și infestarea îți pot omorî plantele, așa că verifică dacă există ridicături pe spatele frunzelor. Dacă este cazul unei infestări, încearcă să o detectezi rapid și să tai tulpinile și frunzele afectate, eliminându-lecu grijă.
Păianjenii sunt grozavi în grădina ta, putând ajuta cu problemele legate de dăunători. Cu toate acestea, există o specie de păianjeni de care trebuie să te ferești. Aceștia sunt aproape invizibili, însă lasă plase care-i deconspiră între frunze.
Păianjenul roșu suge seva plantelor și le poate omorî împestrițând frunzele și infectând plantele. Acesta tinde să pună probleme mai mult în sere decât în grădină, dar se poate muta la exterior când este cald și uscat. Udarea plantelor va contribui la alungarea păianjenului roșu.
Aceste sunt doar câteva dintre insectele dăunătoare care îți pot infecta sau chiar omorî plantele. Primul pas în combaterea acestora este de a crește plante puternice și sănătoase care pot supraviețui unei mici ciupituri de ici și de colo. Hrănirea regulată a plantelor le vaajuta să fie mai rezistente la boli și dăunători.
Dacă ești în căutare de plante noi, verifică frunzele pentru a vedea dacă sunt afectate, evitând astfel introducerea de dăunători în grădina ta. Dacă identifici o infestare, încearcă să separi plantele afectate de cele sănătoase pentru a împiedica răspândirea infecției.
Cum să controlezi dăunătorii de grădină
Există multe modalități prin care poți controla problema dăunătorilor în mod natural:
•Creează o barieră de siguranță pentru plantele tale, păstrând la distanță dăunătorii. Melcii și omizile vor avea dificultăți îna ajunge la plantele tale dacă folosești la baza plantelor tale covorașele sau peletele de lână de protecție pe care le oferim.
•Folosește-ți creativitatea și presară nisip, pietriș horticol sau chiar coji de ouă în jurul plantelor pentru alungarea limacșilor și a melcilor.
•Dacă vrei să te asiguri că limacșii și melcii nu se apropie de plantele și florile tale, folosește o coajă de grepfrut întoarsăîn sus sau o capcană cu bere. Oferim capcane de acest tip care pot fi băgate în sol și ascunse în straturi și borduri.
•Viespile sunt grozave pentru ecosistem, însă înțelegem că pot fi puțin înfricoșătoare atunci când vrei să te bucuri de grădina ta. Oferim o imitație ingenioasă de cuib de viespi pe care poți să-l agăți în grădină pentru a le face să creadă că trăiește deja o familie de viespi acolo.
Folosirea peleților împotriva melcilor
Mulți peleți împotriva melcilor conțin metaldehidă, o toxină care poate dăuna aricilor și altor vietăți dacă mănâncă peleți sau melci care au fost omorâți cu peleți. Încearcă să alegi peleți sau granule care au fost realizate astfel încât să cauzeze cât mai puțin rău altor vietăți, precum opțiunile noastre netoxice.
După ce alegi tipul de peleți sau granule, împrăștie-le în strat subțire și doar în jurul plantelor aflate în pericol de a fi mâncate. Asigură-te că respecți întotdeauna instrucțiunile de pe pachet și elimini limacșii și melcii morți pe care îi găsești pentru a limita riscul pentru alte vietăți.
Ia în considerare pesticidele
Unele pesticide sunt bazate pe săpun delicat, săpun insecticid sau quassia, ceea ce înseamnă că nu lasă reziduuri și pot fi folosite împotriva afidelor, omizilor, păianjenilor roșii, viespilor-fierăstrău și oniscideelor. Dezavantajul acestei opțiuni este că aceste produse nu sunt selective și vor elomina toate insectele care intră în contact cu ele.
Recomandăm căutarea unor opțiuni pesticide organice, care pot fi mai puțin dăunătoare de folosit și nu vor afecta vietățile sălbatice.
Introdu repelenți
Indiferent dacă este vorba de cârtițele care îți distrug gazonul sau de animalele de companie ale vecinului, animalele mici pot fi la fel de problematice pentru grădina ta ca și insectele.
Pentru o modalitate organică de a alunga pisicile, încearcă să amplasezi granule de naftalină sau coajă de lămâie sau portocală în locurile lor preferate.
Dacă aceste metode nu sunt suficiente, încearcă un produs repelent care poate fi pulverizat sau împrăștiat în zona în care leplace să meargă.
Introdu repelenți
Indiferent dacă este vorba de cârtițele care îți distrug gazonul sau de animalele de companie ale vecinului, animalele mici pot fi la fel de problematice pentru grădina ta ca și insectele.
Pentru o modalitate organică de a alunga pisicile, încearcă să amplasezi granule de naftalină sau coajă de lămâie sau portocală în locurile lor preferate. Dacă aceste metode nu sunt suficiente, încearcă un produs repelent care poate fi pulverizat sau împrăștiat în zona în care leplace să meargă.
Există, de asemenea, un repelent sonor care a fost conceput pentru a alunga animalele prin emiterea unui zgomot neplăcut pe caredoar acestea îl pot auzi. Aceste produse nu vor alunga doar pisicile, ci și șoarecii, șobolanii, cârtițele și alte creaturi care pot auzi acest zgomot.
Cum să îndepărtezi buruienile
Sfaturi despre păstrarea spațiului exterior fără buruieni
Combaterea buruienilor este o parte importantă a îngrijirii grădinii tale. Dacă nu sunt ținute sub control, acestea pot copleși,strica sau omorî plantele, distrugându-ți rapid toată munca.
Dacă știi cum să le identifici și să le controlezi, vei putea să te asiguri că celelalte plante prosperă. Avem câteva sfaturiexcelente cu privire la îndepărtarea acestor buruieni nedorite.
Cum să identifici buruienile
Buruienile sunt pur și simplu plante care se află la locul greșit. Acestea ocupă spațiul, consumă apa, nutrienții, iau luminasoarelui de la plantele pe care dorim să le creștem.
Există patru tipuri de buruieni la care trebuie să fim atenți:
1. buruieni anuale
Aceste buruieni cresc și se înmulțesc într-o singură lună vara. Rezistă un singur anotimp, dar lasă semințe care vor crește anulurmător. Îndepărtează-le înainte de a dezvolta capetele cu semințe și nu vor mai reveni.
2. buruieni perene sau cu rădăcini adânci
Aceste buruieni se răspândesc foarte mult prin rădăcinile lor și vor reveni an după an dacă nu sunt îndepărtate complet. Chiar și cea mai mică bucată de rădăcină le poate face să revină.
3. buruieni lemnoase
Aceste buruieni sunt în mod deosebit agasante. Acestea dezvoltă o tulpină puternică, lemnoasă, iar rădăcinile lor depoziteazănutrienții de care au nevoie pentru a reveni an după an.
4. buruieni de gazon
Buruienile de gazon trebuie tratate cu un erbicid special, dacă folosești orice erbicid atunci iarba din jur poate fi distrusă.
Pentru a scăpa în mod eficient de buruieni, trebuie să poți recunoaște ce specie îți invadează grădina. Există opt varietăți comune:
Rochița rândunicii
Nu te lăsa păcălit de florile albe, această buruiană este perenă, cățărătoare și crește rapid încât sufocă totul în calea ei.Scoaterea din pământ funcționează într-o anumită măsură, însă fiecare bucată de rădăcină rămasă în sol va da naștere unei noi plante. Pentru a împiedica reapariția, repetă aplicarea de erbicid sistemic.
Piciorul cocoșului
Această plantă perenă este ușor de smuls, rădăcinile fiind destul de superficiale. Marea problemă este capacitatea de a se răspândi în toate direcțiile, la fel ca căpșunii. Dacă nu este ținută sub control îți poate distruge rapid gazonul, astfel că trebuie să folosești un erbicid selectiv pentru a împiedica acest lucru.
Păpădii
Nu lăsa păpădiile să ajungă în stadiul în care cresc semințele, deoarece puful lor se răspândește peste tot. Pentru a scăpa de aceste buruieni, sapă pentru a scoate rădăcina sau folosește un erbicid sistemic sau o varietate selectivă dacă cresc în gazon.
Coada calului
Este o plantă perenă căreia îi place umezeala, cu tulpini articulate și frunze mici ca solzii. Este rareori găsită pe terenuri cultivate, dar rădăcinile ei sunt prea adânci pentru a fi scoase. Astfel că, dacă apare, trebuie să aplici repetat erbicid până când moare. Dacă o identifici în gazon, tunderea regulată va duce la dispariția ei.
Piciorul caprei
Poți încerca să scoți din pământ această plantă perenă foarte invazivă, însă orice bucată de rădăcină rămasă va duce la plante noi. Îndepărtarea constantă a vârfurilor o va slăbi considerabil, însă dacă aplici un erbicid sistemic în mod repetat va dispărea.
Urzici
Această plantă perenă poate apărea rapid în locuri goale. Din fericire, rădăcinile ei sunt superficiale, așa că le poți scoate manual, asigură-te însă că porți mănuși groase pentru că este foarte usturătoare. Cu toate acestea, dacă există o rețea densă de rădăcini, va trebui să tratezi cu un erbicid sistemic.
Cruciuliță
Această plantă anuală arată puțin precum crugulița și are rol de gazdă secundară pentru multe rugini fungice. Capetele de semințe ușoare, lăsate în jos o ajută să se răspândească foarte rapid, făcând-o greu de controlat. Cea mai bună soluție este să o extragi din pământ, să o sapi sau să pulverizezi cu erbicid de contact pe suprafețe mari.
Cardamina-păroasă
Această buruiană anuală are flori albe în mare parte a anului, dar nu te lăsa păcălit de această deghizare. Are capsule explozive de semințe care împrăștie semințe la cea mai mică atingere, ceea ce înseamnă că se poate răspândi foarte rapid. Este cel mai bine să încerci să o elimini înainte de apariția semințelor, prin scoatere din pământ sau săpare.