Românii vor fi despăgubiți. Decizia anunțată de Guvern azi, 16 noiembrie: Am venit cu banii direct
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a vorbit despre situația sinistraților din Galați. Șeful Guvernului de la București îi anunță pe cei care au avut casele devastate de inundații ce se întâmplă cu despăgubirile.
Premierul Marcel Ciolacu promite despăgubiri rapide pentru victimele inundațiilor din Galați
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că despăgubirile pentru persoanele afectate de inundațiile recente din județul Galați vor fi oferite „într-un termen cât mai rapid”.
Într-o conferință de presă, șeful Executivului a subliniat că procesul este unul complex, necesitând evaluări realizate de instituțiile statului în colaborare cu Prefectura.
”Este un proces, este un proces mai îndelungat, care se desfășoară prin instituțiile statului, prin ISC și prin evaluări, împreună cu Prefectura. E un demers care este în lucru”, spune Marcel Ciolacu.
Prioritățile Guvernului
Marcel Ciolacu a detaliat măsurile luate până acum, menționând mobilizarea masivă a forțelor de intervenție. Peste 1.600 de pompieri, polițiști și militari, alături de utilaje trimise din alte județe, au participat la eforturile de sprijin în zonele afectate.
”Am mers în primul rând pe mobilitate, pentru că nu puteam lăsa oamenii să fie prizonieri. Am mers pe niște ajutoare și ați văzut că a fost o dizlocare peste 1600 de pompieri, polițiști, militari”, continuă premierul.
Investiții pe termen lung pentru prevenirea dezastrelor
Premierul a anunțat și investiții menite să prevină repetarea unor astfel de situații în viitor.
„Am venit cu containere de locuit pe perioade limitate. Repet, prioritatea era școala, prioritatea era spitalul, prioritatea era drumul, ca lumea să poată merge la serviciu. Prioritatea au fost oamenii care aveau anumite afecțiuni.
Am venit cu banii direct, am curățat drumurile, am oferit ajutoare directe și vom face investiții ca să nu se mai întâmple așa ceva”, a declarat acesta.
În ceea ce privește ritmul în care se vor finaliza aceste măsuri, Ciolacu a fost sincer:
„Nu sunt Harry Potter. Mi-aș dori. Dar facem tot ce este posibil pentru a rezolva toate problemele.”
Premierul a recunoscut că procesul de despăgubire și refacere a zonelor afectate este unul dificil și necesită timp. Totuși, acesta a dat asigurări că toate eforturile sunt concentrate pe sprijinirea oamenilor afectați, subliniind că dinamica intervențiilor este în continuă desfășurare.
Situația dosarelor de daune în urma inundațiilor din septembrie
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România) a anunțat că aproximativ 30% din dosarele de daună depuse în urma inundațiilor din septembrie au fost soluționate, iar valoarea totală a despăgubirilor plătite depășește un milion de euro.
În total, au fost depuse doar 438 de notificări din cele 6.000 – 7.000 de locuințe raportate oficial ca afectate în județele Galați și Vaslui, regiunile cele mai expuse riscurilor naturale.
Directorul General al PAID România, Nicoleta Radu, a subliniat că primele dosare de daună totală, aferente locuințelor complet distruse, au fost soluționate în doar 48 de ore de la deschidere.
„Am constituit rezerve de patru milioane de euro pentru aceste dosare. Până acum, am achitat un milion de euro, demonstrând capacitatea noastră de reacție rapidă în astfel de situații critice”, a declarat aceasta.
Grad scăzut de asigurare în zonele afectate
Un aspect îngrijorător evidențiat de Nicoleta Radu este rata scăzută de asigurare a locuințelor din județele Galați și Vaslui, unde gradul de cuprindere al asigurărilor obligatorii este de doar 5-10%.
„Foarte mulți cetățeni din aceste zone nu își vor putea reconstrui locuințele după inundații.
Deși există ajutoare de la stat, acestea nu sunt suficiente pentru a readuce viața oamenilor la normal. Este esențial să înțelegem importanța protecției financiare în fața dezastrelor naturale”, a explicat Radu.