Decizie pentru cei cu permis de conducere. Se plătește taxă

Decizie pentru cei cu permis de conducere. Se plătește taxă. Lege nouă în România
Șoferii pot solicita un duplicat al permisului de conducere, însă există și o situație în care

problema nu se va soluționa imediat. Aceștia trebuie să aștepte ceva timp până când duplicatul permisului de conducere va fi trimis acestora.

Documentele necesare pentru cererea unui duplicat al permisului de conducere
Lege nouă în România pentru cei care vor un duplicat al permisului de conducere. Guvernul a implementat modificări semnificative în procedura de eliberare a duplicatului permisului de conducere, facilitând astfel accesul șoferilor la documentele necesare în caz de pierdere, furt sau deteriorare a permisului auto.
Potrivit noilor reglementări, pentru a solicita un duplicat al permisului auto, aplicanții trebuie să prezinte următoarele documente:

Cerere semnată de solicitant
Act de identitate al solicitantului
Dovada plății contravalorii permisului de conducere
Duplicatul permisului auto va avea aceeași valabilitate ca și permisul vechi. De exemplu, dacă permisul vechi mai avea 3 ani și 7 luni până la expirare, duplicatul va fi valabil pentru aceeași perioadă.

Când nu poate fi emis un duplicat?
Există și excepții în care solicitarea de duplicat nu poate fi onorată de către autorități.

Dacă permisul de conducere a fost suspendat într-o țară străină, legislația română stipulează clar că un duplicat nu poate fi eliberat până când nu expiră perioada de suspendare impusă de autoritățile străine.

Solicitanții trebuie să aștepte ca această perioadă să se încheie și să obțină documentele doveditoare necesare pentru a putea solicita un nou permis.

Falsificarea informațiilor pentru a obține un duplicat în timp ce permisul este suspendat în străinătate constituie o infracțiune.

Autoritățile române recomandă ca șoferii să respecte legislația în vigoare și să coopereze cu autoritățile străine pentru recuperarea sau înlocuirea documentelor necesare.

Actele de care ai nevoie pentru schimbarea permisului în 2024
Potrivit noilor directive, persoanele care doresc să obțină un nou permis de conducere trebuie să prezinte următoarele documente:

Cerere de înlocuire permis;
Act de identitate în original;
Dovada plății taxei de schimbare a permisului auto. Taxa este 89 de lei;
Permisul de conducere vechi;
Fișa medicală.
Schimbarea permisului de conducere poate fi solicitată doar în următoarele cazuri:

Permisul vechi a expirat sau urmează să expire în curând;
Permisul a fost pierdut sau furat și solicitantul are nevoie de un nou document;
Permisul vechi a fost deteriorat într-o măsură care face necesară înlocuirea acestuia.
Un alt aspect important al noilor reglementări este valabilitatea noului permis de conducere, care va fi de 10 ani de la data eliberării.