Economia stagnează de mai multe luni

Economia zonei EURO stagnează de mai multe luni. Perspectivele pe termen mediu rămân incerte
Creşterea economică în zona euro se anunță una modestă în lunile următoare, iar perspectivele pe termen mediu sunt incerte şi dominate de riscuri, susține preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde.
Economia zonei euro a stagnat în ultimele 18 luni iar relansarea prognozată mult promisă nu s-a materializat. În acest context, președinta BCE nu prevede un viitor prea optimist.

„Datele sugerează că avansul va fi unul slab pe termen scurt, în contextul încetinirii creşterii în sectorul serviciilor şi al continuării contracţiei în sectorul manufacturier. Cu toate acestea, perspectivele economice pe termen mediu sunt incerte şi dominate de riscuri geopolitice. Creșterea amenințărilor externe reprezintă un pericol iminent la adresa comerţului internaţional”, a declarat Lagardecu prilejul unei audieri în Parlamentul European, informează Reuters.
Lagarde apreciază că inflaţia, care în prezent este cu puţin peste ţinta de 2% a BCE, ar putea creşte în ultimul trimestru din 2024 dar va reveni aproape de nivelul ţintă în 2025. Nu este exclusă o posibilă relansare a economiei zonei euro în perioada următoare, graţie creşterii investiţiilor şi cheltuielilor de consum pe fondul îmbunătăţirii veniturilor reale.

Consiliul guvernatorilor BCE se va reuni în data de 12 decembrie şi majoritatea economiştilor speră la o nouă reducere a dobânzilor, iar dacă se va materializa, ar fi cea de a patra decizie de acest fel din acest an.
CITESTE SI ASTA:–>> 5 avantaje ale caselor pe structură de lemn. De ce să alegi lemnul pentru viitoarea ta casă
Casele pe structură de lemn devin tot mai mult o opțiune pentru cei care doresc să construiască propria casă. Constructorii spun că cererea a crescut continuu în ultimii ani, calitățile lemnului fiind tot mai apreciate. La nivel mondial, lemnul este considerat materialul de construcție al viitorului fiind natural, regenerabil, recuperabil și prietenos cu mediul. Odată cu creșterea cererii a crescut și numărul celor interesați să afle care sunt avantajele caselor pe structură de lemn.

Informațiile din mediul online sunt acum mai multe și mai complete, fiind oferite atât de la constructori, cât și de la cei care trăiesc deja de ani în astfel de case. Orice căutare structura casa lemn avantaje îți va oferi informații despre comportamentul mai bun la cutremur, costuri scăzute cu întreținerea datorită eficienței energetice ridicate, timpul scurt de șantier, lipsa restricțiilor în ceea ce privește posibilitățile de personalizarea sau mediul benefic pentru sănătatea fizică și psihică a locuitorilor. Descoperă în cele ce urmează cinci dintre cele mai apreciate avantaje ale caselor pe structură de lemn.
Timpul de șantier mai scurt

Sunt mai multe motive pentru care timpul în care este ridicată o casă pe structură de lemn este mai scurt. Lipsa materialelor umede (beton, ciment, mortar) este unul dintre ele. Se elimină astfel timpul necesar întăririi și uscării lor.

Structura în sine este un alt motiv. Pereții și planșeele sunt construite ca niște cutii din stâlpi și grinzi din lemn, întărite față-spate cu panouri. Cutiile rezultate sunt foarte rezistente, păstrându-și forma și sub acțiunea unor forțe foarte mari. Fiind de dimensiuni mari, construcția avansează mult mai repede decât în cazul folosirii materialelor clasice de construcție.
Timpul se scurtează și mai mult dacă există posibilitatea ca structurile, adică pereții și planșeele, să fie făcute în fabrica constructorului. Prefabricarea, pe lângă reducerea timpului, are avantajul eliminării dependenței de capriciile vremii și a realizării foarte exacte a prelucrărilor cu ajutorul echipamentelor performante, imposibil de folosit pe șantier. Cu cât gradul de prefabricare este mai mare, cu atât timpul de șantier va fi mai mic. De exemplu, o casă de 100 m², pe un nivel, poate fi ridicată în mai puțin de o săptămână.

Comportament mai bun la cutremur

Lemnul este un material elastic și are capacitatea, până la un anumit nivel, de a-și recăpăta forma când forța care acționează asupra lui încetează. Această proprietate face ca urmările unui cutremur să fie mult mai puțin vizibile la o casă pe structură de lemn.

Lemnul este și un material rezistent, dar ușor. Este de 3-4 ori mai ușor decât betonul sau cărămida. Casa pe structură de lemn va fi deci mai ușoară. Cum forța seismică este direct proporțională cu greutatea casei înseamnă că forța care va acționa asupra casei în cazul unui cutremur va fi mai mică.

Suprafață utilă mai mare

Faptul că lemnul este un material ușor are repercusiuni și asupra suprafeței utile a casei. La aceeași rezistență, pereții vor fi mai subțiri decât cei din materiale clasice, diferența regăsindu-se în suprafața utilă. Dacă lotul pe care se construiește este mic, cum se întâmplă de obicei în orașele aglomerate, proprietatea reprezintă un mare avantaj.

Elementele de structură rezistente și ușoare oferă arhitecților multiple posibilități de personalizare. Cu ajutorul grinzilor lamelare – structuri din lemn foarte rezistente – se pot realiza spații cu deschideri mari, aerisite și generoase, fără niciun risc asupra rezistenței casei. De altfel, cu ajutorul tehnologiile și materialele moderne se pot face case de lemn personalizabile 100%.

Izolare termică ridicată

Forma de cutie a pereților și planșeelor permite montarea în interior a materialului de izolare. Casa va fi bine izolată termic, încă de la momentul ridicării pereților. Izolarea termică bine făcură, alături de ferestre de calitate și eliminarea schimburilor necontrolate de aer cu exteriorul, contribuie la eficiența energetică foarte bună a casei. Eficiență care se traduce prin costuri pe întreținere scăzute, adică facturi mai mici.

Controlul costurilor

Structura de lemn permite un control mult mai bun al costurilor. Odată stabilit proiectul și făcute calculele de rezistență și conformare energetică, nu se mai pune problema să apară o grindă sau un stâlp în plus sau înlocuirea unui material cu un altul. Aceasta se poate întâmpla doar dacă proiectul este modificat de către beneficiar.

Dacă vei avea curiozitatea să te documentezi vei descoperi și alte avantaje ale caselor pe structură de lemn. Vei afla că șantierul nu va fi doar mai scurt ci și mult mai curat, ca fundația va fi mai simplă și mai ieftină deoarece casa este mai ușoară sau că lipsește umezeala și răceala caracteristică caselor ce folosesc procedee umede. Iar lemnul este un material cald care contribuie la atmosfera plăcută din casă și la sănătatea fizică și mentală a locuitorilor ei.