O tanara s-a dus la mama ei spunindu-i de despre viata ei si despre cat de greu ii este. Nu stia cum sa mearga mai departe si se hotarase sa renunte…

O tanara s-a dus la mama ei spunindu-i de despre viata ei si despre cat de greu ii este. Nu stia cum sa mearga mai departe si se hotarase sa renunte. Era obosita de lupta si de zbateri. Parea ca de indata ce o problema se rezolva, aparea alta.
Mama ei o lua la bucatarie. Umplu 3 vase cu apa si le puse pe fiecare la foc mare.
Curand apa a fiert. In primul vas a pus morcovi, in al 2-lea a pus oua si in al 3-lea a pus cafea.
Le-a lasat la fiert, fara sa spuna un cuvant. In aprox 20 minute ea a stins focul peste tot.
A scos afara morcovii si i-a pus intr-un bol.
A scos ouale si le-a pus intr-un bol.
Apoi a pus si cafeaua intr-un bol

Intorcandu-se catre fiica ei, ea a intrebat: “Spune-mi, ce vezi ?”
“Morcovi, oua, cafea” spuse ea.
Mama ei a impins-o mai aproape, rugand-o sa atinga morcovii.
Ea i-a atins, observand ca sint moi.

Apoi, mama a rugat-o sa ia un ou si sa-l sparga. Dupa ce a inlaturat coaja, ea observa oul fiert tare.
In cele din urma, mama o ruga sa ia o gura de cafea. Fiica zimbea, in timp ce gusta aroma bogata a cafelei.
Apoi, fiica intreba: “Ce inseamna asta, mama?”
Mama ii explica ca fiecare din aceste obiecte a suportat aceeasi adversitate: apa fiarta.
Fiecare a reactionat diferit. Morcovul a fost la inceput tare, dur si neiduplecat. Totusi, in apa fiarta el s-a inmuiat si a devenit slab. Oul a fost fragil. Coaja lui subtire proteja lichidul interior, dar, dupa ce a stat in apa fiarta, interiorul sau s-a intarit. Boabele de cafea au fost unice, remarcabile. Dupa ce au stat in apa fiarta, ele au schimbat apa.

“Cine esti tu ?” isi intreba ea fiica. “Cind greutatile bat la usa ta, cum raspunzi ? Esti ca un morcov, ca un ou, sau ca o ceasca de cafea ?”Gindeste-te la urmatoarele: Cine sint eu? Sint eu precum morcovul care pare tare, dar care prin durere si greutate se moleseste, devenind moale si pierzand puterea ? Sint precum oul care porneste cu o inima maleabila, dar care se schimba la caldura ? Am avut un spirit fluid, dar dupa o moarte, dupa o greutate sau dupa alte incercari, am iesit intarit si puternic, teapan ? Arata coaja mea la fel, fiind inauntru mai inversunat si mai incapatinat, cu spirit teapan si inima tare ? Sau sint precum boabele de cafea ? Ele practic schimba apa fierbinte, circumstanta care aduce durere.

Cind apa devine fierbinte, se parfumeaza . Daca esti precum boabele de cafea, atunci cind lucrurile merg cel mai rau, tu le faci bune si schimbi situatia din jurul tau. Cind clipa este cea mai intunecata si cind incercarile sint cele mai grele, tu oare urci la un alt nivel ? Cum gestionezi adversitatile ?
Esti un morcov, un ou, sau un bob de cafea ?