Ratele la credite cresc din nou la 1 octombrie. Românii care vor scoate mai mulți bani din buzunar
Ratele la creditecresc din nou la 1 octombrie. Românii care vor scoate mai mulți bani din buzunar
Românii care au contractat credite în lei cu dobândă variabilă după aprilie 2019 vor plăti mai mult începând cu 1 octombrie, când ratele vor crește. O posibilă reducere a ratelor ar putea apărea abia începând cu 1 ianuarie anul viitor.
Acest lucru se datorează faptului că la finalul lunii septembrie va fi actualizat indicele IRCC, utilizat pentru calcularea dobânzilor la creditele contractate după 2019. Conform datelor preliminare ale specialiștilor, dobânda va crește de la 5,86% la 5,99%.
Chiar dacă Banca Națională a României (BNR) a redus dobânda de politică monetară cu 0,25%, IRCC se actualizează doar trimestrial. Actuala creștere reflectă datele economice de dinainte de iulie 2024. Spre exemplu, la un credit de 210.000 lei contractat pe 25 de ani, rata actuală este de 1.670 lei, dar de la 1 octombrie aceasta va crește cu 20 lei. În cazul unui alt credit de 250.000 lei pe 30 de ani, rata din 30 septembrie este de 2.070 lei, dar ar putea crește cu aproximativ 30 lei începând din luna octombrie, conform specialiștilor.
Chiar dacă aceste creșteri nu sunt semnificative, ele pot varia între 20 și 30 lei, în funcție de suma împrumutată.
O scădere a ratelor este anticipată pentru 1 ianuarie 2025, când noua valoare a indicelui IRCC va reflecta reducerile dobânzilor operate de BNR pe durata verii.
Te-ar putea interesa si:-> Calcul complet | Câți BANI primește pensie un român, dacă a muncit între 10 și 15 ani
Din nefericire, România se confruntă cu o mare problemă: după ce au cotizat timp de 35 de ani, românii își mai primesc pensie aproximativ 12 ani, după ce se retrag din activitate.
Acest lucru înseamnă că mulți dintre ei nu apucă să primească înapoi, sub formă de pensie, toți banii cu care au cotizat în decursul vieții lor active. (21,25% din salariu).
Însă, ce se întâmplă cu cei care au muncit mai puțin? Câți bani primește pensie un român, dacă a muncit între 10 și 15 ani? Potrivit Casei de pensii, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Câți bani primește pensie un român, dacă a muncit între 10 și 15 ani
Angajații care au cotizat la sistemul public doar 10-15 ani vor avea dreptul la pensie când vor împlini vârsta necesară. Cuantumul pensiei se ridică la 40% din salariul minim brut, plus 1% pentru fiecare an de muncă.
Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.
În cazul în care, din calculul pensiei, rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislaţia în vigoare.
Bine ai venit!
Cu un Like Urmăresti cele mai noi BANCURI pe pagina de Facebook.