Românii care nu își mai pot plăti ratele la bancă nu mai pot fi hărțuiți de recuperatorii de creanțe

Românii care nu își mai pot plăti ratele la bancă nu mai pot fi hărțuiți de recuperatorii de creanțe
Românii care nu mai au bani să îşi plătească ratele la bancă nu vor mai putea fi hărțuiți de firmele de recuperare care cumpără creditele cu restanțe şi cer dobânzi uriașe.
Românii nu vor mai putea fi hârțuiți de reprezentanții instituțiilor financiare nebancare, după ce Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care reglementează relația dintre cei care cumpără creanțe de la bănci și debitori.
Dacă până acum firmele de recuperare puteu trece destul de ușor la executarea silită a debitorului și puteau apela la metode precum hărțuirea, cum se plâng unii dintre clienți, acum riscă controale și amenzi usturătoare.
Administratorii de credite cumpărate de la bănci sau alte entități, cunoscuți pentru români sub titulatura de firme de recuperare, vor avea obligații mult mai stricte în relația cu debitorii.
Mai mult, pentru prima dată, ei vor trebui să fie autorizați de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.
Este vorba despre o directivă europeană pe care România o implementează oricum cu întârziere.
Potrivit datelor BNR, anul trecut, rata creditelor neperformante – adică cele cu întârzieri mai mari de 90 de zile, se apropia de 3% în sistemul bancar.
Numărul debitorilor cu restanțe depășea 234.000 în cazul băncilor și aproximativ 30.000 în cazul IFN.
Afla si asta: –>> De ce acte ai nevoie pentru pensie socială. Ce pensionari beneficiază de indemnizație socială
În 2023, pensia socială, un venit de bază oferit de stat persoanelor cu venituri mici sau fără venituri, care au o contribuție mai mică de 15 ani, a crescut.
Pensia socială se acordă în baza unor criterii de eligibilitate, care includ vârsta, venitul, starea de sănătate și alți factori. Mai jos îți vom explica ce acte ai nevoie pentru pensie socială, unde trebuie depuse și tot ce trebuie să știi despre această indemnizație.
Cine beneficiază de pensie socială
Pensia socială minimă garantă este reglementată prin Ordonanța de urgență nr. 6/2009 privind pensia socială garantată.
Printre condițiile necesare obținerii indemnizației sociale pentru pensionari se numără: calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, obligația ca domiciliul să fie în România și nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, să fie sub 1.125 de lei.
Indemnizația socială pentru pensionari se determină din oficiu de către Casele Teritoriale de Pensii, ca diferență dintre cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari stabilit prin lege și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată, cumulat cu orice alte drepturi plătite în baza unor legi speciale, potrivit Ministerului Finanțelor.
Diferența se suportă de la bugetul de stat. Valoarea indemnizației sociale pentru pensionari, adică pensia minimă garantată de stat, este stabilită la 1.125 de lei.
Adică, persoanele care nu au muncit deloc vor avea o pensie minimă garantată de stat de 1.125 de lei.
Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.
Ca și condiții pentru obținerea indemnizației sociale pentru pensionari sunt următoarele:
Calitatea de pensionar al sistemului public de pensie
Domiciliul în România
Nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, să se situeze sub 1000 de lei.
Persoanele care beneficiază prin cumul de unul sau multe drepturi de pensie din sistemul public sau alte sisteme, la acordarea indemnizației sociale pentru pensionari se va avea în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale acestor venituri.
Mai exact, dacă obții venituri din pensie publică sau privată ori alte plăți, nu vei putea beneficia de indemnizație socială pentru pensionari dacă suma totală a acestor venituri trece de 1.000 de lei.
Indemnizația socială pentru pensionari este determinată din oficiu de către Casele Teritoriale de Pensii, ca diferență dintre cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari și nivelul cuantumului pensiei cuvenit, cumulat cu orice alte drepturi plătite pe baza unor legi speciale.
Practic, pensionarii care au pensia de sub 1000 de lei, vor primi diferența până la 1.125 de lei, diferență care va fi suportată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.