“A venit cineva care avea o functie inalta. Atat de mult se temea sarmanul de microbi, incat isi albise mainile, tot curatandu-le cu spirt. Chiar si masina sa si-o freca cu spirt. Mi-a fost mila de el. Stii ce inseamna sa ai o astfel de functie si sa te misti asa?
I-am dat rahat dulce, dar nu l-a luat, pentru ca l-am apucat eu cu mana. Dar si in cutie de ar fi fost, nu l-ar fi luat, deoarece s-ar fi gandit ca si in cutie l-a pus cineva cu mainile lui. Cand am vazut aceasta, am luat rahatul, l-a, frecat de pantofii lui si apoi l-am mancat. I-am facut destule de acestea si m-am chinuit sa-l fac sa se elibereze putin din acea psihoza.
Si astazi a venit aici o tanara care avea frica de boala. Cand a intrat inauntru, n-a luat binecuvantare, pentru ca se temea sa nu se molipseasca de microbi, iar cand a plecat, dupa atatea pe care i le-am spus ca sa o ajut, iarasi n-a luat binecuvantare. Nu-ti sarut mana, imi spune, pentru ca ma tem sa ma molipsesc de microbi. Ce sa mai spui. In felul acesta isi fac viata lor neagra.”
Puterea sfintei cruci
Semnul crucii poarta in ea puterea lui Dumnezeu. Cand ne insemnam pe noi insine sau alimentele cu semnul crucii marturisim Treimea cea de o fiinta: Tatal, Fiul si Duhul Sfant si chemam ajutorul ei.
La slujba Sfantului Maslu, preotii au repetat aceasta cantare:
“Doamne, arma asupra diavolului crucea Ta o ai dat noua, ca se ingrozeste si se cutremura, nesuferind a cauta spre puterea ei, ca mortii ai sculat, si moartea o ai surpat, pentru aceasta ne inchinam ingroparii Tale si Invierii.”
Iar la finalul slujbei, preotul miruieste pe credinciosi cu untdelemnul sfintit cu puterea Duhului Sfant, in semnul crucii, ca sa le fie celor ce se vor atinge de el spre tamaduire si luminare.
Si troparul Sfintei Cruci care se canta de praznicul Inaltarii Sfintei Cruci si la sfintirea apei, ne arata vadit puterea Crucii Mantuitorului:
“Mantuieste Doamne, poporul Tau, si binecuvinteaza mostenirea Ta. Biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste, si cu Crucea Ta pazeste pe poporul Tau.”
Primul dar concret, de mare pret, pe care pruncul il primeste la Botez este Crucea, ca arma de protectie si ca mijloc de mantuire. Dupa ce preotul il scoate din mir, ii pune copilului crucea la gat, spunand aceste cuvinte: Zis-a Domnul: Cel ce voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa, si Mie sa-Mi urmeze”, scrie flacaraortodoxiei.ro