Țara în care companiile încearcă să atragă angajați tineri cu beneficii de neimaginat

Țara în care companiile încearcă să atragă angajați tineri cu beneficii de neimaginat în alte locuri din lume
În timp ce în multe alte țări tinerii simt mai degrabă că sunt ocoliți la angajare, li se oferă salarii mici sau li se cere experiență pe care nu au cum să o aibă imediat după terminarea facultății, în una dintre cele mai mari economii din lume, Japonia, situația este diametral opusă, companiile ajungând să ofere candidaților tineri la locurile de muncă beneficii care ar fi de neimaginat în alte locuri, arată Bloomberg.

Recrutarea talentelor tinere este deosebit de dificilă în Japonia, țară cu a patra economie din lume ca Produs Intern Brut, unde doar 9,4% din populație avea între 15 și 24 de ani în 2022, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Iar companiile și analiștii se așteaptă ca dificultățile de recrutare să se intensifice pe măsură ce populația continuă să îmbătrânească, afirmă Rachna Ratra, director general la Robert Walters, o agenție de recrutare cu sediul în Tokyo.

Pentru multe companii, în special cele mici și mijlocii, aceasta este o chestiune de supraviețuire. În primele șase luni ale anului trecut, Japonia a înregistrat cel mai mare număr de falimente după 2013, iar 163 dintre cele 4.990 de companii falimentare au indicat deficitul de personal ca motiv pentru închiderea afacerii, conform datelor oficiale.

Unele companii japoneze la promit tinerilor angajați ajutor să își plătească studiile
Competiția este atât de intensă încât unele companii oferă beneficii absolvenților încă de dinainte ca ei să fie angajați. Alsok, o companie de securitate din Tokyo, oferă potențialilor recruți cupoane de reduceri pentru restaurante, hoteluri și baruri de karaoke imediat după ce le face o ofertă de muncă.
„Deși studenții primesc mai multe oferte de muncă, pot alege doar una”, a declarat pentru Bloomberg Takayuki Ohno, manager general al departamentului de recrutare al Alsok. „Trebuie să facem tot posibilul pentru a fi acea alegere”, a subliniat el.

În plus, tot mai multe firme atrag noii angajați ajutându-i să-și achite împrumuturile pentru studii. Numărul companiilor care oferă astfel de asistență s-a dublat în ultimul an, ajungând la 2.600 în noiembrie 2024, conform Organizației Japoneze pentru Servicii Studențești.

Tokyo Energy & Systems Inc., o firmă producătoare de centrale electrice, oferă angajaților până la 20.000 de yeni pe lună pentru rambursarea împrumuturilor pentru studii, cu un plafon total de 3,6 milioane de yeni (22.800 de dolari). Această strategie pare să funcționeze, compania urmând să angajeze 63 de persoane în această primăvară – depășindu-și pentru prima dată după ani de zile obiectivul stabilit.
„Această asistență a fost cu adevărat factorul cheie care m-a conving să aleg această companie”, a spus Hideo Neshiro, care a absolvit anul trecut cursurile unei facultăți de business și comerț. Tânărul în vârstă de 23 de ani spune că a primit în jur de 5 oferte înainte de a alege Tokyo Energy și că speră să lucreze la companie până la pensionare.

„Cel mai bun mod de a răsplăti favoarea de a-mi achita împrumutul pentru studii este să rămân aici mult timp și să muncesc din greu pentru binele companiei”, a spus el.
Salariile au început să crească și ele în Japonia
Cursa pentru atragerea talentelor începe să se extindă și la salarii, după ce decenii de deflație au făcut ca veniturile japonezilor să stagneze și să rămână în urmă față de alte țări dezvoltate. În 2023, salariul mediu anual în Japonia era de 46.792 de dolari, comparativ cu 80.115 de dolari în SUA și 57.617 de dolari în Marea Britanie, potrivit celor mai recente date ale OCDE.

Pe măsură ce inflația accelerează și piața muncii rămâne tensionată, salariile încep să crească la rândul lor. Nippon Life Insurance, cea mai mare companie de asigurări din Japonia, intenționează să majoreze cu aproximativ 6% salariile personalului de vânzări în următorul an fiscal, în timp ce Tokyo Energy spune că ia în considerare creșteri ale salariilor de bază în cadrul negocierilor de primăvară.
Locuințe subvenționate pentru angajații companiei
Ryosuke Yamamoto spune că „trăiește visul”. Tânărul de 25 de ani închiriază o cameră individuală, cu chicinetă și baie, într-un cămin corporativ aflat la 20 de minute de biroul său din centrul capitalei Tokyo, pentru doar 25.000 de yeni (160 de dolari) pe lună.

În serile de vineri, își petrece timpul cu colegii în zona comună a căminului, jucând jocuri video pe un televizor cu ecran lat și bând bere cumpărată de la un automat. Cu facturile la utilități și parcare incluse în chiria căminului, îi rămân bani pentru ieșiri regulate la golf cu prietenii. În octombrie anul trecut, a fost în vacanță în Italia.