Delicios și crocant mărul este unul dintre cele mai sănătoase şi vindecatoare superalimente din lume. Iubitorii de fitness cred cu tărie în conceptul “adevărata bogăţie înseamnă sănătate”. Acest fruct minunat este indispensabil pentru o sănătate optimă. Antioxidantii care se găsesc în măr au proprietăți de prevenire a mai multor boli. Aceste proprietăţi benefice justifică zicala “un măr pe zi ţine doctorul departe.” Există dovezi care confirmă faptul că oamenii încă din epoca de piatră au consumat merele. Oamenii de ştiinţă cred că mărul este cea mai veche specie de plante din lume, dar originea exactă este necunoscută. Mărul este cel mai larg cultivat fruct din lume, iar China este cel mai mare cultivator de mere din lume. Alte țări cultivatoare de mere sunt: Iranul, Italia, Franța și Turcia. Mărul are mai multe proprietăţi şi efecte benefice:
- Dinţi mai albi şi mai sănătoşi. Mărul nu va înlocui periuţa de dinti, dar mestecare unui măr stimulează productia de salivă din gură, astfel contribuie la reducerea cariilor dentare şi la scăderea nivelului de bacterii din gură. Mărul ne ajută să respirăm uşor.
- Mărul previne maladia Alzheimer conform unui nou studiu. Testul a fost efectuat pe soareci şi a dovedit faptul că sucul de mere ar putea ține departe boala Alzheimer. Mărul este un aliat bun în lupta împotriva procesului de îmbătrânire celulară asupra creierului.
- Mărul ne ajută să rămânem sănătoși. Este bogat în vitamine şi minerale: fier, calciu și potasiu se află. Acești nutrienți esenţiali pot preveni cu succes boli cum ar fi astmul, diabetul, boala Alzheimer sau boala Parkinson. În coaja mărului se “ascund” cele mai multe vitamine, iar consumul regulat îmbunătăţeşte tonusul muscular. Mai mult decât atât, coaja de măr conține acid ursolic, o substanţă care micşorează şi reglementează nivelul de colesterol.
- Un măr pe zi împotriva cancerului. Consumul regulat de mere poate reduce riscul de cancer de colon potrivit unui studiu efectuat. Pe parcursul studiului a fost comparată alimentatia a 592 de pacienți diagnosticaţi cu cancer de colon cu alimentatia a 765 de participanţi sănătoşi. Studiul a arătat că pacienții diagnosticaţi cu cancer de colon au consumat o doză medie de 9,5 bucăţi de mere pe săptămână, comparativ cu doza de 11 bucăţi de mere consumate de către protagoniştii sănătoşi ai studiului. Riscul de apariţie a mai multor tipuri de cancer pot fi reduse cu până la 30-40 la sută prin schimbarea stilului de viaţă, cum ar fi consumul de mai multe fructe şi legume, activitate fizică regulată și menținerea greutății corporale ideale.