Vechimea în muncă. Angajatii trebuie să-și ridice carnetele de muncă

Vechimea în muncă. Românii trebuie să-și ridice carnetele de muncă. Anunț pentru cei care lucrează în străinătate în muncă
Inspectoratul Teritorial de Muncă din Caraș-Severin a anunțat că aproape 8 mii de carnete de muncă nu au fost încă ridicate. Acestea sunt importante pentru dovedirea vechimii în muncă până la data de 1 ianuarie 2011.

Aproape 8.000 de carnete de muncă nu au fost încă ridicate de la ITM Caraș-Severin
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Caraș-Severin a anunțat că aproape 7.900 de carnete de muncă nu au fost încă ridicate de către titulari. ITM face un apel special către cetățenii români care lucrează în străinătate și se întorc în țară în perioada concediilor de vară, pentru a veni să își ridice aceste documente importante.
Carnetele de muncă pot fi ridicate de la sediul ITM Caraș-Severin, situat în municipiul Reșița, pe strada Traian Lalescu nr. 22. Programul de ridicare este următorul:

Luni – Joi: între orele 8:00 – 16:30
Vineri: între orele 8:00 – 14:00
Aceste carnete de muncă sunt importante pentru dovedirea vechimii în muncă dobândite până la data de 1 ianuarie 2011. Începând cu această dată, vechimea în muncă este operată electronic de către angajatori în Registrul General de Evidență a Salariaților (Revisal).

Documentele care atestă activitatea desfășurată în baza unui contract individual de muncă sunt adeverința eliberată gratuit de către angajator sau extrasul din Revisal eliberat contra cost de ITM (20 lei/document).

ITM Caraș-Severin deține doar carnete de muncă ale salariaților care au activat la angajatorii cu capital integral privat și care au avut sediul social în județul Caraș-Severin, agenți economici înființați după anul 1990. Titularii acestor carnete sunt rugați să se prezinte personal pentru a le ridica.

În special, ITM se adresează românilor care lucrează în străinătate și care se întorc în țară în perioada verii pentru concediu. Aceștia sunt încurajați să își ridice carnetele de muncă pentru a evita eventualele dificultăți în dovedirea vechimii în muncă pe viitor.

„Ne adresăm în mod special cetăţenilor români care lucrează în străinătate şi care, în perioada de vară, se întorc în ţară în concediu, cu menţiunea că, la ora actuală, în arhiva ITM Caraş-Severin se află 7.880 carnete de muncă ce pot fi ridicate de către titulari prin prezentare la ghişeul instituţiei situat la parter, în programul de luni până joi, între orele 8,00 – 16,30 sau vineri, între orele 8,00 – 14,00”, se arată într-un comunicat al ITM Caraş-Severin.

Ministrul Muncii, vizite inopinate la Casa de Pensii Suceava și la ITM Suceava
Pe de altă parte, amintim că ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a efectuat recent vizite inopinate la Casa de Pensii Suceava și la ITM Suceava. Ministrul spune că procesul de evaluare și digitalizare a dosarelor de pensii este aproape finalizat.

În cazul vizitei la Inspecția Muncii, ministrul a discutat cu specialiștii pe probleme de securitate și sănătate în muncă. De asemenea, s-a mai discutat și despre resursele necesare pentru buna desfășurare a activității în beneficiul angajatorilor și salariații acestora.