Soba tip centrala termică – cel mai eficient și economic sistem de încalzire a unei locuințe

Sistemele de încălzire a unei locuinţe au evoluat în timp, ajungând la opţiuni eficiente care se pliază, în general, pe orice tip de buget.

Ce te faci însă când locuieşti la ţară şi, forţat de diferite împrejurări, mai ales de natură financiară, optezi pentru încălzirea clasică pe baza de sobă cu lemne, care încălzeşte doar o singură încăpere?

Construieşti una înfiecare camera, aşa cum adesea vedem în casele din zonele rurale, ar fi primul răspuns. Puteţi însă împuşcă doi iepuri deodată apelând la o centrală termică în sobă de teracotă, o opţiuneveche de sute de ani. Vom explică mai jos principiul sau de funcţionare.

Iată ce spun specialiştii: sobă tip centrală termică este destinată încălzirii locuinţelor, utilizând combustibil solid. Aparatul încălzeşte atât încăperea în care este amplasat (de regulăbucătăria), cât şi alte 6-7 încăperi prin legarea la instalaţia de încălzire centrală.

Corpul aparatului este o construcţie din teracotă pe suport metalic, cu plită din fontă, în care s-a amplasat un cazan executat din tablă neagră şi ţeavă. Cazanul propriu zis reprezintă, de fapt, focarul sobei.

Sistemul construit asigura încălzirea a 6-7 radiatoare din casă şi prepararea apei calde menajere cu ajutorul unui boiler. În încăperea unde va fi amplasată nu va fi necesară montarea unui radiator, întrucât sobă degajă căldură suficientă.

Preţul estimativ al unei astfel de sobe gata pregătită să trimită căldură în casă (fără restul instalaţiei) este de circa 1.000 de euro.

Pe scurt, în sobă ce urmează a fi construită sau este deja construită, se poate monta o instalaţie ce preia cea mai mare parte din căldură din focar şi o transporta în toată casă.

soba

Cu un foc să încălzeşti practic o întreagă casă şi acest lucru nu este deloc de neglijat. Mai întâi de toate, sunteţi scutit de a mai aprinde focul în fiecare camera unde locuieşte cineva dinfamilie, deci este un aspect care ţine de confort. În al doilea rând, economişti combustibil, lemn adică, şi, implicit, bani.

Dacă aveţi deja sobă construită, nu trebuie să investiţi decât în ţeavă din fier pentru serpentină, ţevi PVC, calorifere, pompă de recirculare, termostat, supapă de siguranţă, manometru, vas de expansiune şi robineţi.

Deşi le găsiţi adesea sub denumirea de centrale artizanale, este indicat să apelaţi la firme specializate, în caz contrar riscaţi accidente grave.             Sursa